Linkuri accesibilitate

Vlad Plahotniuc: Comportamentul Rusiei „față de mine și față de colegii mei este un act explicit de șantaj și de hărțuire politică”


Premierul Pavel Filip, Vlad Plahotniuc și Andrian Candu la Brussels
Premierul Pavel Filip, Vlad Plahotniuc și Andrian Candu la Brussels

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a acuzat autoritățile ruse că îl hărțuiesc pe el și pe alti oficiali ai partidului său cu procese fabricate. Potrivit presei ruse, Plahotniuc a fost pus sub acuzare în absentia de investigatori ruși pentru că ar fi pus la cale uciderea bancherului rus Gherman Gorbunțov la Londra în 2012. In declarații făcute ieri agenției Reuters, Vlad Plahotniuc a declarat că oficialități ruse caută să îl pună în mod abuziv pe lista persoanelor căutate pe plan internațional și că se așteaptă la noi acțiuni de răspuns ale Rusiei după ce Parlamentul de la Chisinau a trecut ieri Legea privind interzicerea răspindirii de informații false prin mediile de informare în limba rusă. Intr-un mesaj de poștă electronică către agenția Reuters, Plahotniuc acuză serviciile de informații ruse că l-ar învinovăți în mod fals de „ura etnică, politică, ideologică, de crimă, furt și de absolut orice altceva închipuit”. Potrivit liderului Partidului Democrat, serviciile de securitate ruse ar trece la abuzuri mai dure si mai explicite împotriva sa.

Purtatoarea de cuvint a externelor de la Moscova, Maria Zaharova a acuzat luna trecuta guvernul lui Pavel Filp și pe unii parlamentari moldoveni de „acțiuni fățișe anti rusești” și de împiedicarea președintelui Igor Dodon să îmbunătățească relațiile cu Moscova. In ciuda acestor actiuni, spunea purtatoarea de cuvînt a externelorde la Moscova, „Rusia este deschisă către dezvoltarea de relații pe termen lung, prietenești și de parteneriat cu o Moldovă neutră, relații bazate pe legaturi istorice îndelungate între popoarele noastre”.

Plahotniuc a mai spus agentiei Reuters că presiunile Rusiei asupra sa s-au întețit și pentru ca Moldova investighează cazul spalarii banilor prin băncile moldovenești, în cazul denumit „Spălatoria rusească”. Comportamentul Rusiei „față de mine și față de colegii mei este un act explicit de șantaj și de hărțuire politică, ... un comportament abuziv și ilegal care nu va schimba hotarîrea noastră pentru o dezvoltare democratică si europeană a Moldovei”, a mai spus Vlad Plahotniuc agenției Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG