Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat american: Noua lege semnată de Vladimir Putin pune în pericol libertatea presei


Departamentul de Stat american a declarat că noua lege adoptată în Rusia, care permite includerea companiilor media printre „agenții străini” pune în pericol libertatea presei și a apelat la Moscova să nu limiteze și mai mult libertatea de expresie. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a reamintit Rusiei că libertatea presei se numără printre drepturile de bază ale omului pe care Moscova s-a angajat să le respecte și protejeze. Pe 25 noiembrie, președintele Vladimir Putin a semnat noua lege prin care se poate cere companiilor media străine să-și prezinte sursele de finanțare și să marcheze clar pentru publicul din Rusia că informațiile furnizate sunt furnizate de un „agent străin”.

Controversata lege a „agenților străini”, adoptată în Rusia în 2012, s-a limitat până acum la organizațiile neguvernamentale. Noua lege, care include și organizațiile media, a fost aprobată și promulgată în numai două săptămâni după ce în Statele Unite, postul de televiziune RT (Russia Today) a fost obligat să se înregistreze ca agent străin. Legea americană datează din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a arătat din nou marți, că cele două legi nu sunt comparabile pentru că Statele Unite nu impun nici o limitare mediilor străine înregistrate ca agenție străini (între care posturi de televiziune din Canada și Japonia).

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG