Linkuri accesibilitate

Încă cinci sportivi ruși de mare performanță pedepsiți pentru dopaj 


©Shutterstock.

Autoritățile de la Moscova nu au recunoscut niciodată că au jucat vreun rol în scandal

Încă cinci sportivi ruși de mare performanță pedepsiți pentru dopaj

Încă cinci ruși participanți la olimpiada de iarnă de la Soci, din 2014, au primit interdicție pe viață pentru încălcarea regulilor anti-dopaj luni și au fost chemați să înapoieze medaliile. Deciziile criticate vehement de Kremlin vin cu numai două luni înaintea jocurilor olimpice de iarnă din Coreea de Sud, la care participarea rusească este sub semnul întrebării.

Printre sportivii ruși care nu vor mai putea participa niciodată la competiții olimpice se numără potrivit deciziei anunțate luni de Comitetul Internațional Olimpic (IOC) Dmitri Trunenkov și Alexei Negodailo, membri ai echipei de bob medaliată cu aur la Soci, precum și biatlonistele Iana Romanova și Olga Viluhina, medaliate cu argint la aceeași olimpiadă.

Ultimele interdicții aduc la 19 numărul sportivilor ruși suspendați din competițiile olimpice luna aceasta, când IOC a continuat să anuleze victorii sportive și să ceară întoarcerea medaliilor, în urma dovezilor de dopaj pe scară largă și manipulare a mostrelor testate la Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

Kremlinul a protestat ieri ferm împotriva noilor sancțiuni. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a spus că „victoria” de la Soci „va rămâne etern în posesia echipei naționale și atleților-eroi”. Rusia s-a clasat în fruntea tabelului medaliilor la Soci, dar cele mai recente sancțiuni și anulări de medalii o retrogradează pe locul trei, după Canada și Norvegia.

IOC va decide săptămâna viitoare dacă sportivii ruși vor avea voie să participe la Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, care încep peste ceva mai mult de două luni.

Recent, președintele Putin a sugerat că noile decizii și discuții din sânul IOC ar avea scopuri politice.

Vorbind la 9 noiembrie la o fabrică din Celiabinsk, Putin a sugerat că tensiunile legate de participarea rusă la Jocurile de iarnă din Coreea, care se vor ține cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, au ca scop tocmai perturbarea scrutinului.

Putin a spus că este foarte posibil ca măsurile IOC împotriva Rusiei să fie o încercare a Statelor Unite de a se răzbuna pe Moscova pentru pretinsa ei implicare în campania electorală americană de anul trecut. „Asta ar fi foarte rău, pentru că ar submina semnificația mișcării olimpice”, s-a plâns președintele rus.

Tot luni, când a anunțat noile suspendări de campioni olimpici ruși, IOC a dat publicității motivele care au stat la baza sancționării campionului olimpic de schi fond, rusul Alexander Legkov, spunând că el făcea parte dintr-o schemă de manipulare a mostrelor.

IOC retestează în prezent mostrele rușilor de la Soci după dezvăluirile făcute de Grigori Rodcenkov, fostul șef al laboratorului anti-dopaj de la Moscova, în legătură cu metodele folosite de ruși pentru trucarea controalelor.

Oficialii olimpici au spus luni că în cazul lui Legkov, dovezile furnizate de Rodcenkov, care s-a mutat în Statele Unite, au fost utile și s-au dovedit credibile.

Declarația este o nouă lovitură pentru propaganda de la Kremlin, care a pus mereu la îndoială veridicitatea declarațiilor lui Rodcenkov, sub a cărui coordonare s-au comis faptele incriminate de comunitatea olimpică internațională.

„Indiferent de faptele sale condamnabile din trecut și de motivația sa, dr. Rodcenkov a spus adevărul când a dezvăluit schema de manipulare pe care a condus-o”, a informat luni IOC.

Unii din sportivii ruși anunțați luni de suspendarea lor din competițiile olimpice au protestat de îndată, biatlonista Viluhina, numind-o „o nedreptate teribilă” și anunțând că ea și ceilalți sportivi pedepsiți vor face apel.

Scandalul cu dopajul de la Soci face parte dintr-o afacere mai amplă, soldată cu suspendarea agenției anti-dopaj rus RUSADA, a federației ruse de atletism și a Comitetului Paraolimpic rusesc.

Anul trecut, forul olimpic s-a aflat la un pas de a interzice orice participare rusească la Jocurile de vară, de la Rio.

În ciuda chemărilor la cooperare internațională pentru stârpirea flagelului dopajului în sportul din Rusia, autoritățile de la Moscova nu au recunoscut niciodată că au jucat vreun rol în scandal. (MT)

XS
SM
MD
LG