Linkuri accesibilitate

Dodon salută „protocoalele” cu Tiraspolul 


Podul peste Nistru dintre satele Gura Bâcului și Bicioc de lîngă Dubăsari

Documentele au fost semnate înaintea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”, care se va ține la Viena.

Președintele Igor Dodon a salutat noile înțelegeri dintre Chișinău și Tiraspol, pretinzând că și el are un merit. „Acordurile sunt rezultatul coordonării… la nivel de președinte, guvern și parlament”, a scris Dodon pe Facebook, la puțin timp după ce reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au semnat la Tighina sâmbătă protocoale legate de funcționarea școlilor cu grafie latină, accesul la terenurile agricole de după traseul Tiraspol, recunoașterea diplomelor transnistrene și restabilirea legăturilor telefonice între cele două maluri ale Nistrului.

„Probabil că (rezolvarea problemei transnistrene) este singura chestiune asupra căreia la nivelul instituțiilor de stat nu avem dezacorduri”, a comentat pe Facebook Dodon.

Documentele au fost semnate sâmbătă, 25 noiembrie, de viceprim-ministrul, reprezentantul politic al Chișinăului, Gheorghe Bălan, și reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev. Evenimentul a avut loc înaintea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”, care se va ține la Viena în perioada 27-28 noiembrie.

Liderul principalului partid de guvernământ din R. Moldova, Vlad Plahotniuc, a salutat sâmbătă semnarea înțelegerilor, spunând că reprezintă primele progrese în domeniu în ultimii 10 ani.

Într-o postare pe Facebook, Plahotniuc a sugerat că a fost implicat personal în acest progres: „ Am susținut politic aceste negocieri, aṣa cum m-am angajat în discuțiile pe care le-am avut cu partenerii externi” – a scris liderul PD.

Unul din directorii de școală cu grafie latină din stânga Nistrului, Ion Iovcev, de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, este citat de Publika TV spunând că vrea să fie optimist, dar nu înțelege „de ce merge Tiraspolul la așa compromis”. (MT)

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG