Linkuri accesibilitate

Ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski


Șeful Delegației permanente a Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a întâlnit astăzi la Tiraspol cu liderul autoproclamatei republici nistrene, Vadim Krasnoselski, scrie site-ul Deschide.md, care citează un comunicat al pretinsei administrații de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, Krasnoselski a discutat cu Michalko despre „relațiile bilaterale” dintre Transnistria și Uniunea Europeană și a spus că „Transnistria își va păstra conexiunile cu UE, în special pe cele comerciale”.

La rândul său, Michalko a declarat că este satisfăcut de funcționarea practică a comerțului dintre UE și regiunea transnistreană și a dat asigurări că UE va continua să participe activ la negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului.

Începând cu 1 ianuarie 2016, administrația separatistă de la Tiraspol a acceptat decizia UE de a extinde Zona de Liber Schimb pe care o are Republica Moldova și asupra regiunii transnistrene. Însă formal liderii separatiști nu recunosc că au acceptat partea economică a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Tiraspolul preferă să susțină, în mod eronat, că ar avea înțelegeri directe cu UE, fără intermedierea Chișinăului, ce i-ar permite să beneficieze de un comerț preferențial cu spațiul comunitar.

În prezent, cca 70% din exporturile transnistrene sunt absorbite de piața R.Moldova și a țărilor din UE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG