Linkuri accesibilitate

De ce blochează ministerul american al justiției fuziunea firmelor AT&T și Time Warner?


Corespondența zilei de la Washington.

Ceea ce creeaza o controversa in America este faptul ca Time Warner este proprietarul retelei de televiziune CNN, tinta criticilor presedintelui Trump. Ori Ministerul Justitiei este o parte a executivului si e condus de fostul senator Jeff Sessions, un sustinator al lui Trump, inca din perioada campaniei electorale.

Criticii spun ca administratia incearca sa obtina ca Time Warner sa vinda CNN, daca isi doreste tranzactia.

Justificarea legala, invocata de Minister este ca daca cele doua companii ar fuziona, rezultatul ar fi negativ pentru consumatori, care s-ar vedea nevoiti sa plateasca sume mai mari pentru productiile Time Warner, oferind un avantaj competitiv inechitabil firmei de televiziune prin satelit DirectTV, care este proprietatea AT&T.

Avocatii ministerului neaga ca CNN ar avea vreo legatura cu cazul, invocind doar evitarea formarii unui atotputernic monopol.

Avocatii AT&T sustin insa ca astfel de fuziuni verticale – cu servicii complementare - sint de obicei aprobate.

Surse ale Ministerului Justitiei spun – sub beneficiul anonimatului - ca cele doua firme ar fi oferit sa vinda CNN, dar ar fi fost refuzate, ceea ce companiile neaga.

AT&T a fost sigura initial ca tranzactia va fi aprobata, dar situatia s-a schimbat cind seful diviziei anti-monopol la Ministerul Justitiei a devenit aliatul lui Trump, Mekan Delrahim. Presedintele Trump a criticat CNN pe durata campaniei si cind posibilitatea fuziunii a fost mentionata, in octobrie 2016, el a amenintat ca va bloca tranzactia, pentru ca ar reprezenta o prea mare concentrare de putere.

Avocatii AT&T se vor folosi de acest argument al imixtiunii politicului, in pledoariile lor. Chiar si democrati, care se opun fuziunii din ratiuni ideologice se arata ingrijorati de ceea ce pare a fi influenta politica. Intrebat daca s-a primit vreo indicatie de la Casa Alba cu privire la fuziune, ministrul justitiei Jeff Sessions a spus membrilor Congresului ca institutia sa nu da la iveala continutul unor conversatii confidentiale.

XS
SM
MD
LG