Linkuri accesibilitate

Igor Dodon își îndeamnă suporterii să voteze pentru demiterea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă


Igor Dodon și Dorin Chirtoacă la dezbaterile electorale pentru fotoliul de primar, iunie 2011
Igor Dodon și Dorin Chirtoacă la dezbaterile electorale pentru fotoliul de primar, iunie 2011

Președintele Igor Dodon și-a îndemnat astăzi suporterii, în ultima zi de campanie înaintea referendumului de duminică din Chișinău, să participe la plebiscit și să voteze pentru demiterea liberalului Dorin Chirtoacă, dar susținătorii primarului cred că tentativa va eșua. Dodon, care a fost învins de Chirtoacă în alegerile pentru funcția de primar al capitalei din 2011, a scris pe pagina sa de Facebook că nu este o alegere „între Est și Vest”, ci o șansă de a „pune capăt haosului” din administrația municipală.

Socialiștii apropiați lui Dodon, care au pierdut și în 2015 alegerile în fața lui Chirtoacă, au distribuit astăzi pliante cu un conținut similar și deputaților, la ședința Parlamentului.

Partidul Liberal al lui Chirtoacă și alte partide pro-europene au spus că boicotează referendumul inițiat de socialiști.

Un îndemn la boicot a adresat propriilor susținători din Chișinău fostul președinte român Traian Băsescu, care s-a aflat joi în vizită pentru a promova ideea unirii Republici Moldova cu România.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, și-a exprimat astăzi convingerea că referendumul va eșua.

Ca referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte 33 la sută din alegători. Dorin Chirtoacă poate fi demis numai dacă pentru aceasta votează mai mulți alegători decât cei care l-au ales, în 2015, adică peste 163 570 de voturi.

XS
SM
MD
LG