Linkuri accesibilitate

Departamentul de stat: legislația SUA privind agenții străini nu limitează libertatea de expresie și nu seamănă cu legislația rusă


Departamentul de stat american a anunțat că urmărește cu atenție noua legislație rusă referitoare la mediile de informare internaționale - care pentru a activa în Rusia ar trebui să se înregistreze drept „agenți străini” - pentru a nu fi folosită ca un mijloc de limitare a libertății de exprimare.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Departamentului de stat, citată de agenția Reuters, legislația americana referitoare la agenții străini (FARA), căreia trebuie să i se supună și televiziunea rusă de stat RT (fosta Russia Today) ca să poată fi difuzată în Statele Unite, este menită să încurajeze transparența, fără să limiteze libertatea de expresie, și nu este asemănătoare cu legislația votată de Duma de stat. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de stat, este complet eronat să se spună ca legislația americana referitoare la înregistrarea agenților străini ar fi un instrument de limitare a libertăților politice.

Ministerul rus al justiției a publicat o listă a mediilor de informare străine care ar trebui să se înregistreze ca agenți străini și pe listă figurează nouă servicii ale Europei Libere și Vocii Americii. Consiliul Federației – camera superioară a parlamentului Rusiei – urmează să voteze asupra acestei legi pe 22 noiembrie.

Organizațiile Reporters Sans Frontieres și Human Rights Watch au criticat atât legislația americană, cât și pe cea rusească referitoare la înregistrarea mediilor de informare străine ca „agenți străini”.

XS
SM
MD
LG