Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, după un an la Preşedinţie


Iulian Ciocan.

Mă interesează acum mai mult recuperarea miliardului ciordit din bănci, mai mult decît un an de domnie a lui Igor Dodon sau referendumul de duminică din capitală.

Şi au început să comenteze analiştii şi jurnaliştii faptul că Igor Dodon e deja un an la Preşedinţie. Se discută cu însufleţire. Unii îi enumeră realizările, alţii îi trec în revistă lacunele. Ce să zic? E un efort demn de o cauză mai bună, după părerea mea.

Am impresia că mare lucru Igor Dodon nu a realizat. Zicea el mai demult că va lupta cu sistemul oligarhic, dar se vede că nici funcţia de preşedinte nu-l poate ajuta să demoleze acest sistem. Igor Dodon dă impresia că nu poate influenţa politica moldovenească. Şi se impune în mod normal o întrebare: dar contribuabilii vor să plătească o instituţie care pare a fi mai curînd un element decorativ? Vor, probabil, dacă au luat apă-n gură.

E adevărat că Igor Dodon a călătorit niţel pe banii contribuabililor. A fost la Moscova, la Teheran, la Erevan. Să vedem în ce se vor converti aceste vizite şi cum vor uşura ele viaţa de zi cu zi a tutror cetăţenilor, nu doar a celor care muncesc în Federaţia Rusă.

Se vorbeşte mult în aceste zile şi despre referendumul de revocare a primarului Chişinăului. Mi se pare şi acesta un subiect lipsit de importanţă. Nu ştiu cum se face că vînzoleala politică eclipsează mereu aici lucrurile cu adevărat importante. Noi tot alegem şi alegem conducători ani de zile, iar hoţia şi mişmaşul defilează pe toate coclaurile ţării. Nu schimbă alegerea noastră mai nimic. Pentru că nu se schimbă sistemul ce protejează mişmaşul. Noi ne imaginăm că un oarecare politician va modifica sistemul din temelie, pe cînd sistemul îl subordonează sau îl frînge pe orice politician.

Să fiu sincer, mă interesează acum mai mult recuperarea miliardului ciordit din bănci, mai mult decît un an de domnie a lui Igor Dodon sau referendumul de duminică din capitală.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG