Linkuri accesibilitate

Duma de stat a adoptat în a doua lectură amendamentele ce obligă presa străină să se înregistreze ca agenți străini în Rusia


Duma de Stat de la Moscova
Duma de Stat de la Moscova

Duma de stat de la Moscova a adoptat în unanimitate, miercuri, în a doua lectură, amendamentele prin care instituțiile de presă pot fi declarate drept „agenți străini”. Votul în a treia și ultima lectură e așteptat să aibă loc tot miercuri, transmite corespondentul serviciului rusesc al Europei Libere.

Potrivit proiectului publicat în ajun, „agenți străini” pot deveni mediile de informare înregistrate pe teritoriul unei alte țări sau care sunt finanțate de peste hotare, inclusiv prin intermediul companiilor rusești cu capital străin. Liderul fracțiunii partidului de guvernare „Edinaia Rossia”, Serghei Neverov, a declarat, miercuri, că noua lege nu va viza presa rusească ce are capital străin. Dreptul de a declara o instituție media drept agent străin îl va avea ministerul justiției, a precizat vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi.

Într-un interviu pentru publicația RBK, șeful Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă președintele Rusiei, Mihail Fodotov, a criticat amendamentele, spunând că autorii acestora au unit într-un mod total incorect legea despre presă cu legea privind organizațiile neguvernamentale, acestea făcând parte din categorii diferite ale legislației ruse.

Amendamentele ce restrâng activitatea presei străine în Rusia au fost propuse după ce postul rusesc de televiziune finanțat de stat, Russia Today, a anunțat că se va conforma cererii autorităților americane de a se înregistra ca agent străin în SUA, dar va contesta această decizie în justiție. Oficialități de la Washington au explicat în repetate rânduri că legea despre agenții străini din SUA se deosebește radical de cea rusească și nu limitează libertatea presei.

XS
SM
MD
LG