Linkuri accesibilitate

În televiziuni să ne războim?


Embleme RT la o fereastră a sediului său de la Moscova
Embleme RT la o fereastră a sediului său de la Moscova

„Agenții străini” și războiul informațional dintre Rusia și Statele Unite.

Postul rusesc de televiziune RT finanțat de Moscova s-a înregistrat în Statele Unite ca „agent străin” în baza unei legi din 1938 gândită pentru organizații care reprezintă interesele unui guvern străin în America.

Legea a fost rareori utilizată dar a redevenit de actualitate pe fundalul anchetelor din Statele Unite privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

„Americanii au dreptul să știe cine lucrează în America pentru interesele altor state, încercând să influențeze administrația sau opinia publică”, a argumentat Dana Boente, ministrul adjunct al justiției.

Boente a subliniat că înscrierea ca „agent străin” nu limitează cu nimic activitatea organizațiilor media sau libertatea de expresie.

Alte organizații media străine sunt deja înregistrate, între care CBC Canada, NKK din Japonia și „Daily China”.

Între timp, la Moscova, Duma de stat pregătește un proiect de lege prin care posturile de radio sau de televiziune străine, precum Radio Europa Liberă/ Libertatea (Svoboda), Deutsche Welle, CNN, și Vocea Americii ar putea fi obligate să se înregistreze ca „agenți străini'', a declarat deputatul Andrei Isaev, membru al Partidului de guvernământ Rusia Unită.

Președintele rus Vladimir Putin a spus sâmbătă că măsurile luate de Statele Unite în legăturăcu postul de televiziune RT (care emite în engleză) sînt un „atac la adresa libertății de exprimare” și a avertizat că Rusia va riposta.

Dar a lăsat pe de altă parte de înțeles că unele prevederi ale proiectului de lege din Dumă ar fi prea dure.

Apoi, vice-președintele Dumei Piotr Tolstoi a dat asigurări luni că amendamentul care este în lucru nu va afecta munca jurnaliștilor sau birourile locale, ci numai companiile străine ca atare.

În acest moment, legea din Rusia a „agenților străini” adoptată în 2012 nu se referă la companii media, ci numai la organizații neguvernamentale sau institute (think tanks) de analiză sau cercetare a opiniei publice.

Nu trebuie uitat nic faptul că în America, RT nu are nici un fel de probleme legate de distribuție, cum au Svoboda sau Vocea Americii în Rusia.

Încă din 2012, Radio Europa Liberă/Svoboda a fost scoasă prin diverse măsuri administrative de pe unde, iar programele de televiziune nu pot fi distribuite pe cablu.

Rămâne de văzut ce alte restricții ar putea veni odată cu obligația de a se inregistra ca „agenți străini”.

În martie 2018, în Rusia au loc alegeri prezidențiale. Vladimir Putin nu și-a anunțat încă oficial candidatura, dar o piață media strict sub controlul statului și măsurile luate pentru a împiedica orice concurență politică serioasă fac ca o victorie a lui Putin să fie mai mult ca sigură.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG