Linkuri accesibilitate

Campanie de colectare a semnăturilor pe un apel către UE pentru contracararea propagandei ruse


În ajunul reuniunii miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care are loc luni, centrul de analize „Valorile europene” cu sediul la Praga a strâns peste 110 semnături de la parlamentari, europarlamentari și experți în probleme de securitate din 22 de țări pe așa-numita „Declarație de la Praga” în care se cer măsuri concrete pentru contracararea propagandei rusești. Democrațiile occidentale sunt somate să reacționeze mai ferm la acțiunile „de o agresivitate fără precedent” ale Rusiei „de la încetarea Războiului Rece”. În opinia semnatarilor, președintele Vladimir Putin „este decis să intimideze și să hărțuiască democrațiile dar o mare parte a lumii politice occidentale nu pare să accepte acest fapt”.

În declarație sunt propuse șapte măsuri, care ar putea ajuta democrațiile occidentale să reacționeze mai eficient: în primul rând, liderii politici trebuie să recunoască, public, existența amenințării ruse după care trebuie să ancheteze măsura în care Rusia a încercat să intervină în politica națională și cu ce rezultate. Se cere întărirea structurilor europene care ar putea contracara propaganda rusă, cum este „East Stratcom Task Force” și crearea unui grup de cooperare în acest scop între țările UE și NATO preocupate de agresiunea Rusiei.

Printre semnatari se regăsesc expertul de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, și Danu Marin, cercetător în domeniul securității din cadrul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG