Linkuri accesibilitate

Miniștrii apărării din țările NATO au decis extinderea structurii de comandă a Alianței


Ministrul american al apărării Jim Mattis și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg la deschiderea reuniunii de două zile de la Bruxelle, 8 noiembrie 2017
Ministrul american al apărării Jim Mattis și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg la deschiderea reuniunii de două zile de la Bruxelle, 8 noiembrie 2017

Miniștrii apărării din țările NATO au aprobat miercuri, înființarea a două comandamente noi, menite să faciliteze mișcările de trupe peste Atlantic dar și în Europa, în ideea ce a contracara mai eficient o eventuala amenințare din partea Rusiei. Planul a fost anunțat la Bruxelles de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din Alianță.

Este pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece că NATO își extinde structura de comandă . În perioada Războiului Rece funcționau 33 de comandamente, cu 22 de mii de angajați. Numărul lor a fost redus în ultimii 20 de ani la 7 comandamente cu mai puțin de 7 mii de angajați.

Anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014 și amestecul direct al Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei au trezit din nou temerile NATO dar mai ales ale țărilor fost sovietice din Alianță că ar putea fi ținta unei agresiuni rusești. Într-o primă fază, NATO a creat o forță de 4.500 de militari pentru a întări flancul estic, respectiv apărarea țărilor baltice și a Poloniei. La care se adaugă baza militară din România, de la Deveselu, unde sunt amplasate elemente ale scutului american antirachetă.

XS
SM
MD
LG