Linkuri accesibilitate

„Cerem un proces echitabil în cazul tuturor torționarilor, să fie plasați în custodia statului conform legii...”


Protestul reprezentanţilor Amnesty International Moldova
Protestul reprezentanţilor Amnesty International Moldova

Protestul unui grup de activiști Amnesty International în fața Direcției Generale de Poliție la Chișinău.

Un grup de activiști ai Amnesty International Moldova au protestat astăzi în fața Direcției Generale de Poliție Chișinău, acolo unde a fost maltratat în timp ce era reținut tânărul Andrei Brăguța, care a decedat ulterior în penitenciar. Participanții la acțiune au semnalat tratamentul inuman și degradant aplicat persoanelor care ajung în custodia statului și au cerut autorităților să investigheze eficient acest dosar și cazurile de tortură din instituțiile de detenție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct


Cazul Brăguța este în opinia activiștilor pentru drepturile omului o dovadă că guvernanții au eșuat în asigurarea unor condiții de detenție adecvate și în eliminarea torturii. Reprezentanții Amnesty Moldova s-au referit nu doar la înregistrările făcute publice de procuratură, din care se vede cum tânărul reținut pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră era bătut de colegii de celulă, fără ca gardienii să intervină, dar și la faptul că polițiștii nu au răspuns cu măsuri adecvate, știind că Brăguță era o persoană cu tulburări mintale.

În lipsa unor demisii la nivel înalt, care ar fi fost necesare în opinia activiștilor, aceștia susțin că vor să vadă măcar pedepse cu executare și nu o procedură a arestului preventiv apoi eliberare cu suspendare pentru cei care au fost implicați în acest caz, spune Igor Stoica, juristul Amnesty Moldova:

„Noi cerem în primul rând un proces echitabil cu privire la toți torționarii, ei să fie plasați în custodia statului conform legii, pe un termen real, deci ei asta o merită, polițiști codeținuți. În al doilea rând, noi cerem încetarea imediată a unor asemenea tratamente față de oameni, fie ei bolnavi sau cu anumite dizabilități mintale, oricare nu ar fi. Oamenii trebuie tratați decent, chiar dacă sunt în stare de ebrietate sau oricare stare nu ar fi. Dacă ai ajuns în custodia statului, trebuie să fii tratat conform legii.”

Igor Stoica şi Cristina Pereteatcu, reprezentanţi ai Amnesty International Moldova
Igor Stoica şi Cristina Pereteatcu, reprezentanţi ai Amnesty International Moldova

Anume în izolatoarele Direcției generale de poliție Chișinău au fost torturați tineri în aprilie 2009, iar dacă acest lucru s-a repetat la o distanță de 8 ani, înseamnă că autoritățile nu au învățat lecția susține Cristina Pereteatcu, directoarea executivă Amnesty Moldova. Ea regretă că miniștrii de resort nu-și recunosc greșelile și neagă actele de tortură care au loc în custodia statului:

„Statul vrea să-și asume niște reforme care, de fapt, nu au loc. Penitenciarul 13, în mod special, este premiant la cazurile pierdute la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și în general, existența acestei instituții deja înseamnă tratament inuman și degradant. Probabil că este nevoie de mai multă voință pentru că finanțare pentru a construi alt penitenciar a fost întotdeauna. Faptul că statul continuă să lezeze demnitatea umană prin orice căi posibile, dar în special în detenție, înseamnă că acest stat este un stat călău.”

Tortura și tratamentul inuman la care a fost supus Andrei Brăguța, nu vorbesc despre un caz izolat, remarcă activiștii. Anume așa însă a prezentat situația, Alexandru Jizdan, ministrul afacerilor interne care a vorbit în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune:

„Noi nu vorbim despre un fenomen de maltratări în izolatoarele de poliție, a dispărut fenomenul maltratării sau aplicării forței fizice în inspectoratele de poliție, fenomen care altădată exista. Cazul Brăguța este un caz care nu se întâmplă în fiecare zi, fenomenul maltratării în izolatoare și în poliție, el nu există, de facto.”

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa au fost puși sub învinuire în acest caz. Poliţiştii sunt acuzaţi că au consimţit comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Brăguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. Astăzi urma să aibă loc cea de-a treia ședință de judecată în acest dosar, dar a fost amânată pentru 7 noiembrie, pentru că unul dintre inculpați s-ar fi îmbolnăvit. Deși procesul este public, instanța a cerut jurnaliștilor să părăsească sala- o măsură care în opinia avocaților victimei trebuia să fie aplicată doar în cazul celor care nu s-au conformat și au încercat să înregistreze ședința.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG