Linkuri accesibilitate

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a repetat că Moscova nu s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA


Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu vede nici o dovadă că ar fi implicată în aducerea în fața justiției a fostului șef al campaniei electorale a președintelui Donald Trump, Paul Manafort, și a unui asociat al acestuia. Dmitri Peskov a repetat că Moscova nu s-a amestecat în alegerile prezidențiale din Statele Unite și că suspectata înțelegere secretă a asociaților lui Donald Trump cu Rusia este „o chestiune internă a partenerilor noștri americani”.

Paul Manafort și asociatul acestuia Rick Gates au declarat că nu sunt vinovați de acuzațiile care le-au fost aduse de procurorii FBI odată cu arestarea lor. Cei doi au fost inculpați pe 12 capete de acuzare, inclusiv „conspirație împotriva Statelor Unite, conspirație pentru spălare de bani, acțiuni ca agent străin neînregistrat”.

Punerea lor sub acuzare reprezintă primele asemenea măsuri în cadrul anchetei desfășurate de procurorul special Rober Mueller privind presupusa ingerință a Rusiei în campania prezidențială din 2016.

Documente ale investigației făcute publice arată și că George Papadopoulos, un fost consilier pe probleme de politică externă a președintelui Donald Trump, care a fost arestat în luna iulie, a recunoscut că a mințit iniţial agenții FBI în legătură cu întâlnirile pe care le-a avut sau favorizat cu persoane apropiate guvernului Rusiei.

În declarațiile de astăzi ale lui Peskov nu se pomenește nimic despre declarațiile lui Papadopoulos, El și-a exprimat speranța că noile evoluții în această anchetă „nu vor stimula isteria anti-rusească” din Statele Unite. Și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a negat implicarea Rusiei în acest scandal politic, spunând că acestea ar fi „pure fantezii”.

XS
SM
MD
LG