Linkuri accesibilitate

Experți europeni în Ucraina pentru a discuta implicațiile noii legi a educației


Limba noastră-i nematernă...
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:47 0:00

O delegație de experți ai Comisiei de la Veneția va fi în Ucraina între 31 octombrie și 1 noiembrie pentru a examina situația creată după adoptarea noii Legi a educației, care limitează drastic dreptul minorităților de a fi educate în limba maternă, informează Agerpres.

Legea a fost criticată dur de minoritățile din Ucraina și de Ungaria, Polonia, Rusia și România. Președintele român Klaus Iohannis și-a anulat o vizită oficială în Ucraina din acest motiv. Ulterior, la București, ministrul de externe ucrainean a asigurat că minoritățile din țările UE nu vor avea de suferit de pe urma noii legi, ceea ce a provocat o reacție și mai critică din partea Moscovei.

Pe 20 octombrie, ministrul educației ucrainean, Lilia Grinevici a fost la Cernăuți, unde s-a întâlnit cu oficialități locale, cu profesori, elevi și studenți etnici români din nordul Bucovinei, mai relatează Agerpres. Reprezentanții comunității românești au declarat, cu această ocazie, că au trecut în anii '90 printr-un experiment similar, când în școlile cu predare în limba română se deschideau clase ucrainene sau ruse. În consecință, școlile românești au dispărut, iar satele — au fost asimilate. "Nu dorim asimilare, ci integrare', a declarat unul din părinții prezenți la întâlnirea cu Lilia Grinevici, relatează Agerpres, citând surse locale ucrainene.

XS
SM
MD
LG