Linkuri accesibilitate

Tentativă a partidelor de dreapta din Bulgaria de a reface unitatea


Parlamentul de la Sofia
Parlamentul de la Sofia

Patru partide de dreaptă și „verzii” se unesc „pentru a lupta cu oligarhia care a cucerit Bulgaria”.

Patru partide de dreaptă și „verzii” se unesc „pentru a lupta cu oligarhia care a cucerit Bulgaria”. Noua coaliție se declară anti-GHERB și anti-PSB.

Dreapta tradițională a depășit contradicțiile care au cauzat destrămarea, în urmă cu un an, a coaliției „Bloc reformator”. Patru partide - „Democrați pentru o Bulgarie puternică” (DSB), „Da, Bulgaria”, DEOS și agrarienii de dreaptă împreună cu „Verzii” - au acuzat centriștii din GHERB ai primului ministru Boiko Borisov de monopolizarea puterilor în stat și instaurarea unui regim autoritar.

„Modelul oligarhic este bazat pe corupție controlată la toate nivelurile ale administrației”, a declarat liderul DSB, Atanas Atanasov. „Împărțirea puterilor este formală. Monopolurile domnesc în economie. Se încearcă eliminarea opoziției prin metode represive caracteristice regimurilor totalitare.”

La rândul său Hristo Ivanov, lider al partidului „Da, Bulgaria” și ex-ministru al justiție în cel de al doilea guvern Borisov, a avertizat că propaganda regimului a impus idea lipsei de alternativă.

În spatele unor sloganuri antirusești se pregătește relansarea unor proiecte comune cu Rusia în energetică. Este vorbă de CAE „Belene”, gazoductul de tranzit Turcia-Serbia și conducta de petrol „Burgas - Alexandroupolis”.

Mediile naționale sunt controlate de guvernanții prin intermediul programelor europene și banii oligarhiei.

Împreuna cu „verzii” dreapta tradițională pregătește lansarea unei mișcări naționale anticorupție. Noua alianța respinge colaborarea cu opoziția parlamentară - Partidul socialist și cu Mișcarea pentru drepturi și libertăți – Partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Cele cinci formațiuni vor mobiliza societatea civilă în scopul provocării de alegeri parlamentare anticipate. „Ținta noastră nr. 1 este modelul Borisov, care se bazează pe conducere autoritară și acapararea resurselor publice prin corupție controlată”, a declarat Atanas Atanasov.

XS
SM
MD
LG