Linkuri accesibilitate

„Nu trăi același an de 70 de ori și numește-o viață!”


Ion Bargan
Ion Bargan

Jurnalul săptămânal cu Ion Bargan

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:59 0:00
Link direct

Născut în 25 August 1988 la Hîrtop, raionul Cimișlia. Absolvent al Facultății de drept a Universității de stat din Moldova. Fondatorul librăriei și editurii Bestseller. Președinte al Camerei Tinerilor Antreprenori JCI Moldova. Ține un vlog zilnic pe YouTube și Facebook despre viața și activitatea sa. Este pasionat de literatură, sport și călătorii.

Luni

Fiecare călătorie, chiar și de două zile, te încarcă cu multe emoții și energie. Același lucru l-am simțit după weekend-ul petrecut la București acolo unde duminică am alergat la ediția a zecea a Maratonului din București. Este al doilea maraton pe care îl alerg după cel din Chișinău de la 1 octombrie. Ceea ce acum câteva luni consideram imposibil a devenit posibil. Important e să ne învingem barierele psihologice.

Am împărtășit bucuria cu colegii de lucru de la librărie și Editura Bestseller. Sunt foarte fericit să am parte de o echipă care mă înțelege și mă susține.

Seara am privit filmul „Salyut-7”, bazat pe evenimente reale despre un zbor către stația Salyut-7 în 1985, considerat cel mai dificil zbor din istoria explorării spațiului. Este un film despre curaj, datorie și sacrificiu. Un film din care înveți cât de importante sunt valorile pe care le are un om. Pe parcursul peliculei am văzut cum cosmonauții mâncau din conserve și mi-am amintit că în trecut în Moldova se producea mâncare pentru cosmonauți - sucuri din fructe şi legume, precum și fructe uscate.

Marți

În fiecare zi de marți de mai multe luni joc tenis. Gândul zilei este: Începeți diminețile corect! Este gândul spus în această dimineață de bunul meu prieten Vladislav Baltag, de la care am învățat cum pot să încep cu multă energie fiecare zi, să nu amân și să acționez cu încredere.

La librăria Bestseller avem grijă să aducem în permanență cărți noi. Zâmbetul pe fața clienților noștri este cea mai bună motivație pe care o putem avea. Suntem foarte încântați de ideea care am avut-o de a fi nu doar o librărie, ci și o cafenea literară. Bestseller. Books, Tea & Coffee este locul în care poți citi cartea dorită savurând o ceașcă de ceai sau cafea. Considerăm că atunci când vizitatorii noștri au posibilitatea să citească din cartea care îi interesează fac decizii mai reușite astfel încât vor mai reveni.

Împreună cu colegii din Camera Tinerilor Antreprenori JCI Chișinău am avut o discuție la Dreaumups Inovation Campus despre problemele cu care se confruntă tinerii antreprenori din Republica Moldova cu scopul de a contribui la scrierea unei politici publice asupra acestui subiect. Printre cele mai stringente probleme identificate este birocrația instituțiilor publice care duce la pierderea timpului, impozitele și taxele existente care favorizează companiile cu rulaje mari și defavorizează companiile aflate la început de activitate, ratele mari ale creditelor bancare, instabilitatea legislației și procedurile vamale care iau de 5-7 ori mai mult timp decât în țările vecine.

După un an de la lansare, am fost pentru prima dată în vizită la spațiul de co-working iHUB deschis în incinta Facultății de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei. Locația găzduiește startuperi și liber profesioniști din domeniul IT. Este un exemplu bun în care parteneriatele publice-private contribuie la dezvoltarea comunității de antreprenori.

Seara am fost la Baker Street de la intersecția străzilor Eminescu și Șciusev, localul despre care presa scria că a readus la viață o intersecție din Chișinău. Aici te simți ca într-o familie prietenoasă. Culori plăcute, muzică relaxantă și mâncare gustoasă.

Miercuri

La alergarea de dimineață în Parcul Valea Morilor s-a alăturat autorul și bunul meu prieten Vitali Cipileaga. Am avut parte de un răsărit foarte frumos. Mă conving o dată în plus că astfel natura le mulțumește tuturor celor care se trezesc dis-de-dimineață.

A urmat la 8:30 un eveniment inedit - business breakfast cu Vladislav Baltag la Niagara Fitness Club. Vladislav a împărtășit din experiențele sale și a provocat participanții la eveniment să practice tenis cu el. A fost un eveniment foarte inspirat în care, chiar dacă suntem prieteni de mai mult timp, am învățat lucruri și principii noi de la Vladislav.

În partea a doua a zilei am vizitat Casa-muzeu A.S. Pușkin. Am avut parte de un ghid care ne-a relatat cu multă pasiune despre anii în care poetul s-a aflat în Moldova. Am aflat că la Chișinău poetul a început lucrul asupra capodoperei literaturii ruse și universale „Evgheni Oneghin”.

Seara am fost invitatul emisiunii „Obiectiv comun” cu Sandu Scobioală și Elena Guți la TVR Moldova. Am vorbit despre dezvoltarea comerțului electronic, domeniu în care activez de cinci ani cu librăria online Bestseller.md. Un avantaj extraordinar pe care îl oferă mediul online pentru economia țării este faptul că în prezent orice importator de produse sau producător local ajunge direct la consumator. Acum nu este obligatoriu ca o companie să facă vânzările doar prin rețelele de magazine.

Joi

Pe parcursul zilei am stabilit tirajul noii cărți care va apărea la Editura Bestseller, romanul „Trei metri deasupra cerului” a autorului italian Federico Moccia. Este prima noastră traducere și suntem foarte entuziasmați de acest lucru. Sunt foarte recunoscător colegilor din echipă, directorului editorial Rodica Roșca și designerului Georgeta Vrabie pentru efortul depus. În urma precomenzilor în Republica Moldova și România vom avea un prim tiraj de 3000 de exemplare. Sperăm ca romanul să devină bestseller la noi așa cum a devenit în Italia, Spania, Rusia și alte țări în care a fost tradus, având vânzări totale de 12 milioane de exemplare. Am expediat o invitație scriitorului Federico Moccia pentru a veni la Chișinău și așteptăm cu nerăbdare vizita sa.

Vineri

Acum câteva luni am citit la autorul Robin Sharma un gând care m-a transformat foarte mult: Nu trăi același an de 70 de ori și numește-o viață! Deseori îmi amintesc de acest gând care mă călăuzește în deciziile și acțiunile care le fac. Am început să merg de fiecare dată în locuri și restaurante diferite. Utilizând aplicația TripAdvisior descoper în Chișinău locuri despre care nu știam. Astăzi am luat prânzul cu prietena mea Mariana la Gastrobar, o locație foarte plăcută cu flori vii la fiecare masă, chelneri politicoși și mâncare delicioasă.

Ne-am plimbat prin centrul orașului și în grădina publică Ștefan cel Mare. Frunzele galbene se așează pe drum precum un covor nou pe care îl calci cu mare atenție. Adevărat se zice că toamnele în Moldova sunt cele mai frumoase sau cum spunea poetul Dumitru Matcovschi „toamnele când vin aeru-i de pace”.

XS
SM
MD
LG