Linkuri accesibilitate

Guvernul sau Parlamentul urmează să ceară suspendarea temporară a președintelui Dodon pentru a debloca numirea noului ministru al apărării


Premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu, Chișinău, octombrie 2017
Premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu, Chișinău, octombrie 2017

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că joi se va cere suspendarea temporară a președintelui țării, pentru a debloca numirea noului ministru al apărării. Candu a asigurat însă că majoritatea parlamentară în frunte cu Partidul Democrat nu va recurge la suspendarea „permanentă” a președintelui Igor Dodon pentru a nu-i da posibilitatea „să se victimizeze” în fața alegătorilor. Candu le-a vorbit jurnaliștilor la o zi după ce posibilitatea suspendării a fost invocată într-o decizie a Curții Constituționale, vizând refuzul șefului statului să-l accepte în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, un candidat propus în mod repetat de primul ministru. „Orice suspendare presupune organizarea de referendum ... Nu avem de ce să-i dăm posibilitatea președintelui Dodon să meargă în campanie electorală și să se victimizeze”, a spus spicherul democrat. Marți, Igor Dodon a spus că decizia instanței de a-l înlătura și mai mult din procesul de numire a miniștrilor echivalează cu „uzurparea puterii în stat”.

Într-un interviu cu Europa Liberă, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a arătat însă că nu se poate vorbi de „uzurpare” atâta timp cât orice decizie a CC devine parte din Constituția țării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG