Linkuri accesibilitate

Proteste masive anticorupție la Kiev (VIDEO)


Astăzi la Kiev
Astăzi la Kiev

Mii de persoane s-au adunat în centrul Kievului, pentru a protesta împotriva corupției, un protest inițiat de fostul guvernator al Odesei și președintele al Georgiei, Mihail Saakashvili.

Saakashvili, căruia i-au fost retrase atât cetățenia georgiană cât și cea ucraineană, a lansat apelul la organizarea acestui protest încă de luna trecută, la Odesa. El se întorsese din Polonia în Ucraina, „forțând” granița, pentru a contesta în justiție decizia președintelui Petro Poroșenko de a-i ridica cetățenia ucraineană.

Toate partidele parlamentare ucrainene, cu excepția celor din coaliția președintelui, sunt prezente la protest. Se scandează „Împreună, spre victorie!” și „Bandiții afară” – lozinci care au devenit populare în timp protestelor din 2014, care au dus la îndepărtarea de putere a președintelui Viktor Ianukovici, refugiat între timp în Rusia.

Saakashvili a promis că protestele vor fi pașnice, dar prezența forțelor de ordine este masivă în fața Parlamentului. Au fost, de asemenea, închise mai multe străzi.

Saakashvili a fost un aliat al președintelui Poroșenko, care în 2015 l-a numit guvernatori al regiunii Odesa - funcție din care a demisionat după mai puțin de un an - acuzându-l pe președinte că nu sprijină lupta cu corupția.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG