Linkuri accesibilitate

Președintele Trump critică din nou acordul cu Iranul dar nu anunță ieșirea Statelor Unite din acest acord


Preșdintele american Donald Trump, Washington, octombrie 2017
Preșdintele american Donald Trump, Washington, octombrie 2017

Președintele american Donald Trump a criticat din nou acordul nuclear cu Iranul, a susținut din nou că Teheranul nu respectă „spiritul” acestui acord prin faptul că finanțează terorismul dar nu a anunțat retragerea Statelor Unite. Acordul a fost semnat în 2015 de Iran și principalele 5 puteri mondiale și prevede ca Teheranul să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor economice internaționale. De la semnare, Iranul a fost verificat de 7 ori de experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care au confirmat respectarea tratatului.

Cu toate acestea, președintele Trump a declarat că administrația sa nu poate sta în spatele acestui acord, ceea ce înseamnă că este acum la latitudinea Congresului să decidă dacă reimpune sau nu sancțiuni Iranului. Trump a avertizat însă că va denunța acordul dacă nu poate ajunge la un compromis cu Congresul.

Partidul Republican și Trump au criticat mereu acest acord semnat în timpul administrației Obama, pe care președintele îl crede în detrimentul securității Statelor Unite.

Președintele american a anunțat totodată noi sancțiuni împotriva Gărzilor Revoluționare iraniene, pentru că ar sprijini terorismul.

XS
SM
MD
LG