Linkuri accesibilitate

Adunarea Parlamentară NATO respinge amendamentul R. Moldova cerînd retragerea armamentului si a trupelor rusești


Adunarea Parlamentară NATO, reunită la București, a respins amendamentul înaintat de R.Moldova la rezoluția privind securitatea în zona Mării Negre, în care se cerea retragerea armamentului și trupelor rusești (inclusiv cele de menținere a păcii) din stânga Nistrului. Potrivit Agerpres, liderul liberal Mihai Ghimpu, reprezentantul delegației Republicii Moldova la Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, a precizat că amendamentul a fost respins pentru că „R. Moldova nu este… țară cu ieșire la Marea Neagră. (...) Oricum o să revenim la problema asta la anul”, a declarat Ghimpu. Republica Moldova, participantă la această adunare ca stat asociat. Rezoluția privind securitatea în zona Mării Negre va fi votată luni, în plenul Adunării Parlamentare a NATO, precizează Digi24.

Rezoluția cuprinde însă un alt amendament referitor la R.Moldova, înaintat de România. Angel Tîlvăr, reprezentant al delegației României în Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, a declarat, tot potrivit Agerpres, că este vorba de un amendament care „a avut ca scop să sublinieze faptul că în Moldova, în ciuda greutăților și a provocărilor politice, există voință de a se face progrese în anumite zone, în anumite subiecte fierbinți și, printre acestea, credem că și lupta împotriva corupției și întărirea domniei legii sunt importante și noi am dorit să subliniem acest lucru.”

Comisia politică a Adunării Parlamentare a NATO a adoptat, duminică, o rezoluție care formalizează faptul că statele membre se angajează să aloce apărării un buget de 2% din PIB, din care 20% să fie pentru echipamente militare, a declarat Vergil Chițac, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO, citat de Agerpres.

„Suntem cu toții conștienți de provocările pe care Rusia le face începând din 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Federația Rusă, asupra Europei în general și a flancului estic al Europei, plecând de la Marea Baltică și ajungând la Marea Neagră", a precizat Vergil Chițac.

El a mai declarat, citat de Agerpres, că stabilitatea și asigurarea securității în flancul estic al NATO nu este numai pentru țările din zonă, ci pentru întreaga Europă, pentru întregul spațiu euroatlantic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG