Linkuri accesibilitate

Regele Spaniei Felipe al VI-lea: „Guvernul Cataloniei s-a abătut de la normele statului de drept, încercând să distrugă unitatea Spaniei"


La referendumul din Catalonia, interzis de Mardid

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a acuzat autoritățile regiunii Catalonia de încălcarea principiilor democratice și divizarea societății în legătură cu referendumul pentru independență de duminica trecută.

Într-un discurs televizat, regele a făcut apel la unitate și a spus că organizatorii referendumului au pus în pericol stabilitatea întregii țări. Totodată, Felipe al VI-lea a zis că înțelege faptul că unii catalani sunt neliniștiți de modul cum au reacțioant autoritățile regionale. Regele nu a făcut însă nici o referire la violența cu care au intervenit duminică forțele de ordine.

Marți, 3 octombrie, peste 700 de mii de oameni au ieșit pe străzile Barcelonei în semn de protest față de violențele poliției, care duminică a încercat să oprească desfășurarea referendumului considerat ilegal de autoritățile centrale de la Madrid. În urma ciocnirilor cu poliția din 1 octombrie au avut de suferit peste o mie de persoane. În regiunea catalană are loc și o grevă generală, rețeaua publică de transport în comun nu funcționează. Protestatarii cer implicarea Uniunii Europene.

Purtătoarea de cuvânt a departamentului de stat de la Washington, Heather Nauert, a declarat, marți, că Statele Unite sunt „întristate” de informaţiile care vorbesc că „numeroase persoane au fost rănite în evenimentele de la weekend.

XS
SM
MD
LG