Linkuri accesibilitate

Regele Spaniei Felipe al VI-lea: „Guvernul Cataloniei s-a abătut de la normele statului de drept, încercând să distrugă unitatea Spaniei"


La referendumul din Catalonia, interzis de Mardid
La referendumul din Catalonia, interzis de Mardid

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a acuzat autoritățile regiunii Catalonia de încălcarea principiilor democratice și divizarea societății în legătură cu referendumul pentru independență de duminica trecută.

Într-un discurs televizat, regele a făcut apel la unitate și a spus că organizatorii referendumului au pus în pericol stabilitatea întregii țări. Totodată, Felipe al VI-lea a zis că înțelege faptul că unii catalani sunt neliniștiți de modul cum au reacțioant autoritățile regionale. Regele nu a făcut însă nici o referire la violența cu care au intervenit duminică forțele de ordine.

Marți, 3 octombrie, peste 700 de mii de oameni au ieșit pe străzile Barcelonei în semn de protest față de violențele poliției, care duminică a încercat să oprească desfășurarea referendumului considerat ilegal de autoritățile centrale de la Madrid. În urma ciocnirilor cu poliția din 1 octombrie au avut de suferit peste o mie de persoane. În regiunea catalană are loc și o grevă generală, rețeaua publică de transport în comun nu funcționează. Protestatarii cer implicarea Uniunii Europene.

Purtătoarea de cuvânt a departamentului de stat de la Washington, Heather Nauert, a declarat, marți, că Statele Unite sunt „întristate” de informaţiile care vorbesc că „numeroase persoane au fost rănite în evenimentele de la weekend.

Grevă generală în Catalonia împotriva violențelor poliției spaniole de duminică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG