Linkuri accesibilitate

Peste 90% din participanții la referendumul de independență de duminică au votat pentru separarea Cataloniei de Spania


Ciocniri cu poliția la Barcelona

Oficiali regionali ai provinciei spaniole Catalonia spun că peste 90% din participanții la referendumul de independență de duminică au votat pentru separarea de Spania. Referendumul este considerat nelegitim de către statul spaniol, care a trimis forțe ale poliției pentru a confisca urnele și buletinele de vot în numeroase secții de votare. Autoritățile locale au spus că sute de oameni au fost răniți ușor în timpul ciocnirilor, dar premierul spaniol Mariano Rajoy a spus că poliția a intervenit pentru a apăra legea, iar autoritățile regionale au acționat ilegal și iresponsabil.

„Nu a fost un referendum pentru autodeterminare, ci o simplă perdea de fum, un nou episod al unei strategii îndreptate împotriva societății democratice și legii”, a spus Rajoy.

Liderul executivului regional catalan, Carles Puigdemont, a declarat, însă, într-un discurs televizat că locuitorii Cataloniei și-au câștigat dreptul să aibă un stat independent sub forma unei republici. Înainte de referendum, sondajele de opinie sugerau că numai 40 la sută din cel 7,5 milioane de locuitori ai regiunii optează pentru independență, dar cu toate acestea majoritatea dorește ca plebiscitul să aibă loc.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG