Linkuri accesibilitate

Poliția spaniolă încearcă să oprească referendumul catalan


Poliția spaniolă intră cu forța îmtr-o secție de votare pentru referendumul catalan interzi de autoritățile de la Madrid, Sant Julia de Ramis, Spania, 1 octombrie 2017
Poliția spaniolă intră cu forța îmtr-o secție de votare pentru referendumul catalan interzi de autoritățile de la Madrid, Sant Julia de Ramis, Spania, 1 octombrie 2017

Mulți sprijinitori ai referendumului au dormit peste noapte în școli pentru a ține secțiile de votare deschise pînă la începerea votului.

Poliția spaniolă s-a confruntat cu alegătorii în regiunea Catalonia și a confiscat urne electorale de la secțiile de votare, în încercarea de a opri referendumul privind independența acestei provincii spaniole pe care autoritățile de la Madrid l-au decarat ilegal și au promis să-l blocheze.

Polițiștii și alegătorii s-au îmbrîncit la una din secțiile de votare din capitala Cataloniei Barcelona în 1 octombrie, puțin după deschiderea urnelor la ora 9 dimineața.

Associated Press citează martori oculari cu declarația că sute de alegători au fost scoși cu forța dintr-o secție de votare de la o școală.

Oficialități de la serviciile de ambulanță au relatat că 28 de persoane au fost rănite în incidentele din 1 octombrie, când poliția a intrat cu forța în mai multe secții de votare,

Ziarul „El Periodico” a relatat că polițiștii au tras cu gloanțe de cauciuc la o secție de vot din centrul Barcelonei.

Rănile provocate în aceste incidente nu sînt grave, spun autoritățile locale.

Un purtător de cuvînt al guvernului catalan a spus că aproximativ trei sferturi din cele 2.300 de secții de votare sînt deschise, în timp ce o oficialitate a guvernului spaniol a spus că mai mult de jumătate din ele au fost închise.

Purtătorul de cuvînt al guvernului catalan Jordi Turull a cerut oamenior să continue să voteze „chiar dacă văd imagini care au părut posibile numai în era televiziunii alb-negru”.

„Democrația merită apărată, și nu merită să te predai statului”, a mai spus Turull

Puțin înainte de începerea votării, oficialități din guvernul regional catalan au anunțat că alegătorii își pot printa buletinele de vot acasă și le pot pune în urnele oricăror secții de votare care nu au fost închise de poliție.

„Am fost obligați să facem ceva ce nu am vrut să facem”, a spus la o conferință de presă reprezentantul guvernului spaniol în Catalonia Enric Millo.

„Totul e fals, o farsă. E prima oară în istorie când regulile jocului sînt schimbate cu 45 de minute înainte de începerea votării”, a mai spus Millo.

Mulți sprijinitori ai referendumului au dormit peste noapte în școli pentru a ține secțiile de votare deschise pînă la începerea votului.

Referendumul legat de independența Cataloniei a creat tensiuni între această regiune și restul Saniei după ce președintele catalan Carles Puigdemont a declarat în 10 septembrie că totul este pregătit pentru această consultare populară.

Puigdemont a votat la Cornelia del Terri din provincia Girona, un loc diferit de cel în care trebuia să voteze inițial.

Acest referendum a declanșat cea mai gravă criză constituțională din Spania ultimelor decenii, și îngrijorare privind apariția violenței în timpul desfățurării acestui test de voință dintre Madrid și Barcelona.

Sfidînd autoritățile centrale, guvernul regional a tipărit în secret buletine de vot, a format comisii electorale, a organizat secții de votare și a luat alte măsuri pentru organizarea referendumului.

Carles Puigdemont a spus că guvernul regional poate declara independența Catalaniei în 48 de ore, dacă votul pozitiv iese învingător, deși alte oficialități susțin că acțiunile guvernului național împotriva referendumului au subminat votul.

Minstrul spaniol de externe Alfonso Dastis a afirmat în 30 septembrie că referendumul catalan este neconstituțional, și că referendumurile au devenit „instrumentul ales de către dictatori”, și că sînt împotriva obiectivelor și idealurilor Uniunii Europene.

În Catalonia sînt 5 milioane 300 de mii de cetățeni cu drept de vot, dar mulți se opun independenței și au spus că nu vor lua parte la referendum.

Sondajele de opinie arată că aproximativ 40 la sută dintre catalani sprijină independența, dar cu toate astea majoritatea locuitorilor acestei regiuni doresc ca referendumul să aibă loc.

XS
SM
MD
LG