Linkuri accesibilitate

Accentuare a disensiunilor în Partidul Republicat și Senatul american


Judecătorul Roy Moore, un ultra-conservator religios, a câștigat locul în Senat al statului Alabama.

Insurecția republicana a continuat odata cu un rezultat surpriza, in preliminariile alegerilor din Alabama. Ce ar putea urma?-O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Locul in Senat din Alabama a fost ocupat, pina un demult, de actualul ministru al justitiei, Jeff Sessions. Inlocuitorul sau temporar, senatorul Luther Strange – sprijinit de conducerea republicana a Senatului si de presedintele Trump – a pierdut in fata judecatorului Roy Moore, un ultra-conservator religios, care a sustinut ca Strange este o papusa in miinile liderului Senatului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Acesta este semnalul unei batalii, care se va da in Partidul Republican, intre moderati si cei de la extreme, alimentata de fostul consilier prezidential Steve Bannon, care vizeaza acum inlocuirea senatorilor republicani de Mississippi, Arizona si Nevada.

Insurgenta s-ar putea extinde. Asta inseamna ca mai multi bani vor fi cheltuiti pe batalii interne, intre republicani si mai putini vor putea fi folositi impotriva democratilor. Si agenda ideologica a partidului s-ar putea deplasa catre nationalismul lui Trump, indepartindu-se de linia moderata, pro-business a liderilor republicani din Congres, Mitch McConnell si Paul Ryan.

Analisti republicani se tem ca acestia si in special McConnell ar putea deveni pentru ultra-conservatori tinte la fel de convingatoare ca si lidera demócrata, Nancy Pelosi. Alegatorii republicani din preliminarii continua sa fie miniosi si invinuiesc conducerea partidului pentru faptul ca Washingtonul nu functioneaza si agenda presedintelui nu e pusa in aplicare. Este o pozitie incurajata de Donald Trump.

Se anticipează că republicanii vor cistiga mai multe locuri decit au acum in Senat, dar conflictele interne pot periclita aceasta ipoteza. Ei isi vor mentine probabil controlul, dar daca un vor putea sa-l intareasca, agenda lui Trump va continua sa fie in pericol.

XS
SM
MD
LG