Linkuri accesibilitate

O duminică de mitinguri socialiste pledînd pentru o republică prezidențială à la Igor Dodon


La Anenii Noi
La Anenii Noi

Corespondenții Europei Libere transmit de la Bălți, Anenii Noi și Cahul.

Partidul Socialiștilor a organizat duminică proteste la Bălți, Anenii Noi si Cahul împotriva anulării referendumului propus de și în sprijinul președintelui Igor Dodon și al întrebărilor pe care le-ar fi pus la un plebiscit consultativ.

Președintele anunțase că dorește anularea legii care transformă în datorie publică creditul oferit de stat după „furtul miliardului”, o extindere a prerogativelor sale, reducerea numărului de deputați în Parlament și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli. La 27 iulie, Curtea Constituțională a oprit organizarea referendumului, cerut de președinte.

La demonstrațiile de la Bălți a fost prezentă corespondenta noastră Alla Ceapai, care a transmis în direct pledoaria Zinaidei Greceanîi:

De la Anenii Noi, Vasile Botnaru, prezent la demonstrația socialistă, transmite: „Este un miting de protest împotriva faptului că s-a anulat referendumul initiat de șeful statului. Lozincile și declarațiile merg simetric pe problemele abordate de șeful statului...”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00
Link direct


„Nu m-aș apuca să estimez câți participanți sunt [..] sunt disciplinați, nu foarte gălăgioși, mai gălăgioși și entuziasmați sunt vorbitorii [...] Nu există nici un fel de contramanifestații”.

La Cahul, partidul Socialiștilor a anunțat, în premieră, că va lansa o campaniei națională pentru trecerea la un sistem prezidențial. Totodată, într-o rezoluție se afirmă că socialiștii se vor aduna la Chișinău, dacă președintele Igor Dodon convoacă o așa-numită „Mare Adunare Națională” pentru a pune capăt confruntărilor cu „guvernul oligarhic”.

Valentina Ursu s-a aflat la Cahul, de unde transmite: „[...] dacă este să-l credem pe deputatul socialist Bogdan Țîrdea, el spune că aici, în Piața din Cahul, s-ar fi adunat câteva mii de susținători, simpatizanți ai Partidului Socialiștilor.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

„Au ieșit pentru a protesta împotriva încercării Partidului Democrat, guvernării coordonate de Vlad Plahotniuc de a uzurpa puterea în stat. [...] Ei cer referendum, alegeri anticipate, o țară prezidențială - a propos, deputatul Țîrdea a și declarat Europei Libere că după aceste mitinguri de protest [...] se va începe o campanie masivă de promovare a ideii unei republici prezidențiale”.

Este ideea pe care a insistat Zinaida Greceanîi atunci cînd le-a spus celor prezenți la Bălți: „Noi vrem cu dumneavoastră o țară prezidențială. Vrem sau nu să avem un președinte puternic? Pe care cu toții l-am ales? De aceea, stimați prieteni, noi vom merge din casă in casă, începând cu ziua de azi, si vom întreba oamenii simpli [...] dacă ei susțin președintele Republicii Moldova;​ și cred că răspunsul va fi același”.

Ca de obicei, la demonstrațiile socialiste, peste tot a predominat retorica în sprijinul ideilor președintelui Igor Dodon.

Previous Next

XS
SM
MD
LG