Linkuri accesibilitate

Marele Premiu al Muzicii, o prestigioasă distincție elvețiană pentru Patricia Kopatchinskaja (VIDEO)


Violonista Patricia Kopatckinskaya angajată și în acțiunile caritable ale organizației Terre des Hommes
Violonista Patricia Kopatckinskaya angajată și în acțiunile caritable ale organizației Terre des Hommes

Violonista moldo-elvețiană a fost desemnată mare cîștigătoare după selecția a 60 de candidați și între cei 15 laureați finali.

Întreaga presă elvețiană - scrisă și mediile electronice - a anunțat și comentat în cursul serii de vineri anunțul acordării Marelui Premiu elvețian al musicii pe anul 2017, violonistei originare din Republica Moldova, Patricia Kopatcinskaia. Știrea a fost ulterior preluată de presa occidentală, cu predilecție pe site-urile unor mari reviste muzicale, cum este The Strad, de la Londra.

Cum stă scris în comunicatul de presă al Oficiului Federal al Culturii (OFC) - altfel spus Ministerul elvețian al culturii - premiul recompensează „creația muzicală excepțională și inovatoare a unui muzician sau grup de muzicieni”, iar violonista originară din Moldova se distinge grație faptului că „entuziasmează publicul cu interpretările ei radicale ale lucrărilor de epocă și de stiluri extrem de diferite. Magia felului ei de a cînta face să vibreze marile opere ale repertoriului violonistic cu o nouă prospețime, [iar] ea se consacră și lucrărilor actuale pe care le interpretează cu pasiune și virtuositate. Patricia Kopatchinskaja repune în cauză ritualurilor uneori înțepenite ale concertelor, eliberează publicul de anumite obiceiuri, așa cum s-a întîmplat, de exemplu, în proiectul „Dies irae” la Festivalul de la Lucerna, anul acesta.”

Patricia Kopatchinskaja a fost desemnată drept cîștigătoare a Marelui Premiu (o sută de mii de franci elvețieni) între cei 15 laureați al Premiului elvețian al muzicii, selecția candidațiilor proveniți din toate regiunile lingvistice ale țării și din ansamblul domeniilor muzicale fiind făcută de zece experți: critici muzicali, realizatori de programe radio muzicale și specialiști din domeniu. Selecția, incluzînd numele a 60 de muzicieni, a fost apoi înaintată în februarie 2017 Juriului Federal de Muzică. Cei șapte membri ai juriului au desemnat 15 laureați ai Premiilor elvețiene de muzică și, dintre aceștia, pe violonista cu origini moldovene drept laureată a Marelui Premiu.

Patricia Kopatchinskaja s-a născut în 1977 și a emigrat cu familia la vîrsta de 12 ani la Viena. La vîrsta de 21 de ani și-a perfecționat formația muzicală la Conservatorul din Berna, în capitala Elveției, unde și-a stabilit în continuare reședința, pînă astăzi, și și-a întemeiat o familie elvețiană. În stagiunea 2018/2019, violonista urmează să preia direcția artistică a orchestrei Camerata din Berna, continuînd să se producă pe marile scene internaționale cu orchestrele și dirijorii cei mai prestigioși ai momentului.

Între ceilați laureați ai Premiilor muzicale elvețiene, aflate la a patra ediție, sînt menționate nume ca Pascal Auberson (Lusanne) Andres Bosshard (Zurich), Albin Brun (Lucerna), Grégoire Maret și Jojo Mayer (ambii de la New York), Helena Winkelman și Jürg Wyttenbach (Bâle) etc.

Ceremonia de premiere a fost difuzată în direct pe rețelele de internet ale Premiului Elvețian al Muzicii, și ale posturilor de radio-televiziune SRF, RTS și RTSI, iar Patricia Kopatchinskaja a reacționat în direct de la București, unde a fost invitata Festivalului „George Enescu”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG