Linkuri accesibilitate

Filip la ONU: „Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă a așa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse”


Pavel Filip la tribuna ONU
Pavel Filip la tribuna ONU

Prim-ministrul Pavel Filip a făcut apel la țările prezente la Adunarea Generală ONU să susțină solicitarea Republicii Moldova de a se introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

În discursul său, premierul a declarat că staționarea ilegală a trupelor militare pe teritoriul Republicii Moldova amplifică conflictul transnistrean. Pavel Filip a subliniat că între locuitorii celor două maluri ale Nistrului nu există antagonisme religioase sau etnice, iar populația poate conviețui în pace într-un stat reintegrate, relatează agențiile de știri.

„Pentru noi este extrem de important ca această soluție să fie bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene, așa cum este stipulat în documentele OSCE”, a declarat premierul care a cerut ca actual format de menținere a păcii cu participarea contingentului militar rus să fie transformat într-o misiune civilă cu mandat internațional.

„Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă și necondiționată a așa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a cerut premierul moldovean, în discursul ținut la Adunarea Generală ONU.

XS
SM
MD
LG