Linkuri accesibilitate

Preşedintele belarus a asigurat Occidentul că Moscova nu va lăsa trupe în ţara sa după exercițiul militar „Zapad”


Alexander Lukashenko acordă distincţii militarilor ruşi care au participat la exerciţiile Zapad 2017 lângă oraşul Borisov din Belarus

Preşedintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, a asigurat Occidentul că nu are niciun motiv să se teamă de un atac din partea Rusiei sau de faptul că Moscova ar putea lăsa în urmă trupe după amplul exercițiu militar ruso-belarus „Zapad – 2017”.

„Nu vom purta niciun război împotriva nimănui. Să nu vă așteptați la vreun atac din partea noastră — cu atât mai puțin asupra Ucrainei", a declarat Lukașenko la un poligon militar din apropierea de Minsk, unde a urmărit ultima zi de exerciții„ Zapad”.

Rusia a spus în repetate rânduri că manevrele sunt pur defensive și nu au ca țintă o țară terță sau un grup de țări.

NATO și-a exprimat îngrijorarea că Moscova s-ar putea folosi de aceste exerciții de război ca acoperire pentru a staționa trupe și echipamente în Belarus. NATO susține de asemeni că manevrele sunt lipsite de transparență și că numărul de trupe ar putea fi mult mai mare decât cei 12.700 de militari declarați oficial de Moscova și Minsk.

Președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, a făcut din aceste exerciții militare punctul central al discursului său anual la Adunarea Generală ONU de la New York. „Chiar în timp ce vorbim, aproximativ 100.000 de militari ruși sunt angajați în exercițiul militar ofensiv ''Zapad 2017'' la granițele statelor baltice, Poloniei și chiar în Arctica", a spus ea.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG