Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron: o eventuală retragerea din acordul nuclear cu Iranul ar fi „o greșeală gravă"


Preşedintele francez Emmanuel Macron

Marți la Adunarea Generală ONU, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că retragerea din acordul nuclear cu Iranul ar fi „o greșeală gravă". Cu puțin timp înainte, de la tribuna Adunării, președintele american Donald Trump afirmase că acordul respectiv este „unul dintre cele mai rele la care au participat vreodată Statele Unite".

Macron a replicat că nerespectarea acordului ar fi „iresponsabilă, deoarece este un acord util". Președintele Iranului, Hassan Rouhani a afirmat la televiziunea NBC, preluată de France Presse, că dacă Washingtonul se retrage din acordul nuclear încheiat cu țara sa în 2015, lumea „își va pierde încrederea în Statele Unite". Pe de altă parte, tot la Națiunile Unite, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți, că acordul nuclear cu Iranul trebuie modificat sau anulat.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat ulterior, într-un interviu cu postul de televiziune „Fox TV”, că acordul cu Iranul trebuie amendat pentru a câștiga sprijinul administrație Trump. Punctul cel mai slab al acordului, în opinia lui Tillerson, este clauza prin care se promite ridicarea treptată a sancțiunilor internaționale până în 2025, în schimbul angajamentului Teheranului de a renuța la elemente-cheie ale programului său nuclear, cum ar fi îmbogățirea uraniului.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG