Linkuri accesibilitate

Guvernarea și Președinția se pregătesc de un război politic în toată legea (Igor Volnițchi / Tribuna)


Cine țintește funcția de primar al Chișinăului? (Radio Chișinău)

Deși se spune că lupta politică dintre guvernare, pe de o parte, şi Preşedinţie, pe de altă parte, până acum a fost în mare parte mimată, analistul politic Igor Volnițchi consideră că există mai multe indicii că se pregătește un război politic în toată legea. Într-un comentariu pentru portalul Tribuna, autorul scrie despre zvonuri că ar putea fi anulate rezultate alegerilor prezidenţiale din 2016 în urma cărora Igor Dodon a devenit președinte și suspiciuni despre pornirea unei proceduri de impeachment a șefului statului. Citez: „pe final, un argument: puterea actuală niciodată nu a avut parteneriate politice de durată, iar fiecare dintre parteneri la un moment dat a fost „sugrumat”.”

Dodon se vrea un apărător al moldovenilor ŞI românilor, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md, ca reacție la îngrijorarea președintelui în legătură cu noua lege a educaţiei din Ucraina, cea care vrea să îngrădească drepturile minorităţilor de a studia în limba maternă. „Pentru Dodon şi socialiştii lui Moldova nu e Moldova noastră, ci e un raion al Rusiei, o „fazendă”, nici măcar o gubernie”, menționează Vakulovski.

Cine țintește la funcția de primar general al Capitalei? La aceasta întrebare răspunde analistul politic Vlad Țurcanu, într-un comentariu pentru Radio Chișinău, despre decizia CMC prin care a fost aprobată organizarea unui referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă. El atenționează că de confuzia la nivelul conducerii orașului ar putea profita forțele pro-ruse, care au de luat o revanșă după înfrângerile pe linie pe care le-au suferit în ultimii 15 ani, ca să nu ne mai întoarcem la anii 90.

Într-un editorial pentru ziarul Timpul Moni Stănilă scrie despre președintele Igor Dodon care s-ar împotrivi unirii Republicii Moldova cu România, fiindcă asta ar spulbera speranța milioanelor de moldoveni care vor să se întoarcă acasă. Autoarea se întreabă ce s-a întâmplat cu promisiunea de a fi președintele tuturor. Citez: „Moldovenii, plecați peste hotare, sunt undeva la un milion, nu sunt milioane, iar jumătate dintre ei nu vor înapoi în Moldova din cauza lui Dodon.”

Pompierii globali se căznesc să evite războiul cu care piromanii iresponsabili vor să arunce lumea în aer, scrie expertul militar de la București Iulian Chifu, într-o analiză publicată de Adevărul. Autorul trece în revistă cele mai periculoase evoluții recente de pe arena globală. Citez: „De la programul nuclear şi balistic nord coreean, […] la Ucraina, unde Rusia propune trupe de menţinere a păcii ONU drept bodyguarzi pentru misiunea OSCE de observatori, […], mergând la atacurile şi cibernetice şi războiul informaţional […], toate subliniază eforturile zadarnice ale pompierilor lumii în faţa colecţiei de iresponsabili umorali, revizionişti, revanşarzi sau doar nebuni de legat care pun lumea pe jar.” În opinia lui Chifu, formulele de oprire a dezastrului sunt din ce în ce mai puţine şi mai neconvingătoare în faţa încercărilor de a şantaja comunitatea internaţională.

XS
SM
MD
LG