Linkuri accesibilitate

Plahotniuc îl avertizează pe Dodon. Un „război” de ochii lumii?


La protestul pensionarilor, de ziua independenței
La protestul pensionarilor, de ziua independenței

Vlad Plahotniuc l-a atacat pe Igor Dodon în fața presei într-o dispută tot mai amplă.

Coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi candidatura pentru funcția de ministru al Apărării rămasă vacantă de aproape 9 luni, anume Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European. Nominalizarea criticată imediat de președintele Igor Dodon garantează că disputa tot mai amplă între guvernare și șeful statului o să continue și o să continue, după cum afirmă opoziția, în interesul ambelor părți, care și-ar mima numai neînțelegerile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct

Deşi liderul PD Vlad Plahotniuc a avertizat că guvernarea nu acceptă vreun compromis şi că va insista pe candidatura lui Eugen Sturza, preşedintele Igor Dodon a anunţat totuşi că nu va accepta numirea acestuia la şefia Ministerului Apărării nici dacă guvernul îl propune repetat şi că va înainta propria candidatură. Dodon l-a numit „băiat de granturi” și „reformator de birou” pe vicepreședintele PPEM, spunând că nu este competent în domeniul militar și că are „experiență dubioasă” în guvernele lui Vlad Filat și Iurie Leancă.

Eugen Sturza are 32 de ani, a fost şef de cabinet al premierului Leancă şi consilierul premierului Filat. Anunțându-i candidatura sprijinită de coaliţia de guvernare, Vlad Plahotniuc a anticipat reacţia lui Dodon:

Preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc
Preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc

„Cât priveşte posibila reacţie a şefului statului avem deja o decizie a Curţii Constituţionale din 2017 care spune foarte clar că preşedintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat. Aşa dictează norma constituţională a ţării. Iar noi suntem pregătiţi să ducem acest proces până la capăt.”

După ce a fost anunţat numele candidatului mai mulţi experţi s-au întrebat de ce PD care pare determinat să numească Ministrul Apărării în pofida rezistenței președintelui nu a făcut-o timp de 9 luni în care postul a rămas vacant prin demiterea liberalului Anatol Șalaru la sfârșitul anului trecut.

Vlad Plahotniuc a evitat să spună însă dacă PD ia în calcul declanșarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui în cazul în care Igor Dodon va proceda contrar normei constituţionale respingând repetat candidatura lui Sturza, aşa cum Dodon a şi anunțat deja că intenționează să o facă.

Anterior liderul PD a lăsat să se înţeleagă de câteva ori că nu ia în calcul deocamdată o procedură de impeachment împotriva lui Igor Dodon pentru a nu-i îngrășa popularitatea prin victimizare.

„E greu de ghicit când Plahotniuc și Dodon concurează în realitate și când fac spectacol” ...

Mai mulţi experţi şi politicieni din opoziţiei pun la îndoială că guvernarea și președintele Igor Dodon s-ar îndrepta spre un conflict constituțional. Ei consideră mai curând mimată această dispută ca şi cele de până acum între Dodon şi democraţi.

„E greu de ghicit când Plahotniuc și Dodon concurează în realitate și când fac spectacol”, a comentat analistul politic Oazu Nantoi citat de Ziarul Naţional. Nantoi crede că PD şi-a propus să ucidă doi iepuri dintr-o lovitură propunându-l pe Sturza. PD vrea să-şi consolideze imaginea de pro-european, pe de o parte, iar pe de altă, să „se achite” cu Leancă, liderul PPEM, pentru că acesta a acceptat în 2016 să fie cooptat în coaliția majoritară, crede Nantoi.

Fostul democrat Andrei Popov crede că Eugen Sturza este „folosit drept carne de tun, pion de sacrificiu doar pentru a crea aparenţele de luptă aprigă acolo unde, în realitate, asistăm la un nou meci aranjat”. Popov face paralela cu votul uninominal propus de PD nu pentru a fi aprobat, dar pentru a-i oferi posibilitatea președintelui Dodon să demonstreze propriului electorat ca el opune rezistenţă, ca în final să fie aprobat prin vot comun sistemul mixt.

Vicepreşedintele Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, afirmă că înaintându-l pe Eugen Sturza Plahotniuc îi ridică din nou mingea la fileu lui Dodon, îi oferă posibilitatea să-și ridice raitingul și să revină la mimarea luptei cu regimul.

Lideri ai opoziţiei extraparlamentare au continuat azi să-şi îndemne susţinătorii să participe la protestul de duminică împotriva a ceea ce numesc ei „binomul” sau „regimul hibrid” al lui Plahotniuc şi Dodon”.

PD a luat azi şi alte decizii orientate împotriva acţiunilor şefului statului. Vlad Plahotniuc a anunțat că legile respinse de preşedintele Dodon vor fi votate repetat în legislativ, într-o ședință specială, pentru a fi trimise din nou șefului statului spre promulgare. Plahotniuc a criticat tentativa lui Dodon de a bloca plecarea militarilor moldoveni la exercițiu militar din Ucraina şi a anunţat că democraţii vor propune o inițiativă legislativă prin care şeful statului care este şi comandantul suprem al armatei să nu aibă un cuvânt de spus în ce priveşte participarea soldaţilor la exerciţii militare în străinătate. PD mai intenţionează să modifice Constituţia şi să includă prevederea că integrarea europeană este cursul de dezvoltare a Republicii Moldova.

Igor Dodon nu a comentat aceste iniţiative, dar a anunţat pentru miercuri o conferinţă de presă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG