Linkuri accesibilitate

Parlamentul și Președintele Igor Dodon s-ar putea îndrepta spre un conflict constituțional


Igor Dodon la baza militară de la Mărculești, august 2017
Igor Dodon la baza militară de la Mărculești, august 2017

Liderul PD Vlad Plahotniuc a criticat respingerea mai multor legi de către președintele moldovean Igor Dodon și a anunțat că ele ar putea fi votate în legislativ din nou, într-o ședință specială, pentru a fi trimise din nou șefului statului.

Plahotniuc a mai anunțat că PD vrea să introducă în Constituție prevederea că R. Moldova își dorește integrarea europeană.

El a criticat tentativa lui Dodon de a bloca plecarea militarilor moldoveni la exerciții militare în străinătate – cel mai recent săptămâna trecută, când 57 de soldați au mers până la urmă în Ucraina, la exercițiul „Rapid Trident”.

Luni, președintele Igor Dodon, declara într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că nu va semna nici o lege antirusească, chiar dacă aceasta va duce la organizarea unui referendum privind suspendarea sa din funcție. Parlamentul de la Chișinău urmează să revină din vacanță la sfârșitul lunii septembrie și va reexamina legile respinse de președinte.

„Constituția stipulează că președintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conștient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului”, a afirmat Dodon în interviul citat.

Președintele a declarat că este vorba în primul rând de proiectul de lege prin care 9 mai este declarată Ziua Europei și nu mai este Ziua Victoriei.

Igor Dodon a mai spus că are de gând să respingă și legea privind așa-numita „propagandă rusă” care interzice redifuzarea emisiunilor de informații din Rusia.

Conform legislației, dacă Parlamentul voteaza a doua oară legile, iar președintele le respinge din nou, Parlamentul ar putea să constate că președintele a încălcat Constituția și să lanseze procedura de destituire a președintelui prin referendum. „Sunt gata să merg la aceasta [la referendum]. Sunt încrezător că oamenii vor fi de partea mea”, a spus Dodon luni, înninterviul cu RIA Novosti.

Plahotniuc a anunțat marți și că PD îl va propune pentru funcția de ministru al apărării pe Eugen Sturza, vicepreședintele partidului lui Iurie Leancă, PPEM. Plahotniuc l-a avertizat pe președinte că nu va renunță la această candidatură, chiar dacă el o respinge.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG