Linkuri accesibilitate

Saakașvili încearcă să intre în Ucraina cu autobuzul după ce trenul în care se afla a fost blocat (VIDEO)


Saakașvili și fiul său Nikoloz în trenul blocat.
Saakașvili și fiul său Nikoloz în trenul blocat.

După ce a fost blocat în trenul cu care a încercat să revină în Ucraina, fostul președinte al Georgiei, devenit politician în Ucraina Mihail Saakașvili și-a shimbat din nou strategia și a sosit într-un autobuz împreună cu suporterii lui la partea poloneză a punctului de control Șehni de la granița polono-ucraineană.

Saakashvili încearcă să revină în țara adoptivă a fost din Polonia, sfidând decizia din iulie a președintelui Petro Poroșenko de a-i retrage cetățenia ucraineană.

El intenționa inițial să traverseze granița cu autobuzul prin punctul Krakovets, dar și-a schimbat planurile în ultima clipă, spunând că vrea să evite posibile provocări care i-ar fi fost pregătite acolo.

Operatorul ucrainean de stat al trenului a oprit însă garnitura la frontieră, anunțând pasagerii că aceasta nu se va mișca din loc cât timp la bord se află o persoană fără acte valabile.

​Saakașvili a răspuns că „nu va ceda” și că vrea să revină în Ucraina pentru a contesta ordinul de retragere a cetățeniei și a-și continua activitatea politică.

El mai spune că este însoțit de fosta șefă a guvernului ucrainean Iulia Timoșenko, de alți deputați ucraineni și că așteaptă sosirea la graniță a unor europarlamentari.

Fost aliat al președintelui ucrainean care i-a acordat cetățenia și l-a numit guvernator al regiunii Odessa în 2015, Saakașvili s-a certat cu Poroșenko un an mai târziu și a demisionat, acuzându-l pe președinte că nu i-a sprijinit îndeajuns eforturile de curățare a regiunii de crimă și corupție.

Între timp poliția ucraineană a operat arestări la punctul de control Krakoveț, pe unde Mihail Saakașvili a vrut inițial să intre în Ucraina:

Protest seminud la Krakoveț împotriva a ceea ce Femen a numit „nebuni fără frontiere”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG