Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili a încercat să revină în Ucraina la bordul unui tren din Polonia...


Gara Mostyska din Ucraina unde era așteptat trenul Intercity cu Saakașvili la bord, 10 septembrie 2017
Gara Mostyska din Ucraina unde era așteptat trenul Intercity cu Saakașvili la bord, 10 septembrie 2017

... dar a fost blocat la graniță de compania de stat a căilor ferate ucrainene.

Fostul președinte georgian și fost guvernator al Odesei Mihail Saakașvili și-a schimbat în ultimul moment strategia de revenire în Ucraina – a luat din Polonia trenul spre orașul ucrainean Lvov, în loc să traverseze granița cu auto prin punctul Krakovets, după cum anunțase inițial.

Dar compania ucraineană de stat care operează trenul l-a blocat la graniță.

Unul din cei mai ieșiți din comun politicieni din ambele țări, Saakașvili încearcă să revină în Ucraina, sfidând decizia președintelui ucrainean Petro Poroșenko de a-i retrage cetățenia. Î

n vârstă de 49 de ani, Saakașvili a rămas fără cetățenie ucraineană în luna iulie, în timp ce se afla în străinătate, spunând că Poroșenko i-ar fi retras-o din motive politice.

Autoritățile ucrainene l-au avertizat că îl pot reține pentru că nu ar avea acte valabile, dar și pentru că au primit cerere de extrădare din partea autorităților georgiene, care-l acuză pe Saakașvili de abuz de putere și alte crime pe când era președinte în Georgia, între 2004 și 2013.

Saakașvili a spus astăzi că a decis să ia trenul din orașul polonez Przemysl pentru a evita ciocnirile cu „provocatori” care puteau cauza probleme în punctul de trecere auto Krakovets, unde s-au adunat să-l întâmpine membrii partidului său, Mișcarea Forțelor Noi. În tren, împreună cu el s-ar afla și fosta șefă a guvernului ucrainean, Iulia Timoșenko.

Corespondenții serviciului ucrainean al Europei Libere relatează că poliția ucraineană a reținut aproximativ 40 de bărbați care ar fi fost „angajați” de comanditari nenumiți pentru a organiza tulburări la graniță cu ocazia revenirii lui Saakașvili.

Politicianul spune că este decis să încerce se întoarcă pentru a ataca în justiție decretul lui Poroșenko de retragere a cetățeniei și pentru a-și continua activitatea de partid.

Fost aliat al președintelui ucrainean care l-a numit guvernator al regiunii Odessa în 2015, Saakașvili s-a certat cu Poroșenko un an mai târziu și a demisionat din funcția de guvernator, acuzându-l pe liderul ucrainean că nu i-a sprijinit îndeajuns eforturile de curățare a regiunii de crimă și corupție.

Președintele ucrainean i-a retras cetățenia pe motiv că Saakașvili ar fi ascuns în momentul solicitării, în 2015, că este cercetat penal în Georgia. Fostul președinte georgian respinge această explicație și spune că dosarele care i-au fost intentate de către autoritățile de la Tbilisi ar fi motivate politic.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG