Linkuri accesibilitate

EU CYBRID 2017


©Shutterstock
©Shutterstock

Exercițiu de apărare la Tallin în fața unui atac cibernetic virtual asupra armatelor din Uniunea Europeană

EU CYBRID 2017

Miniștrii apărării din țările Uniunii Europene au testat într-un exercițiu la Tallin capacitatea țărilor membre de a face față atac cibernetic virtual asupra structurilor lor militare.

Exercițiul se numește EU CYBRID 2017, o referință la un atac cibernetic combinat cu un tehnici ale războiului hibrid, și un război informațional.

Potrivit agenției Reuter, în scenariul exercițiului hackerii atacă misiunea de comandă a Uniunii Europene din Marea Mediterană și lansează în același timp un război informațional prin rețelele de socialiare în care discreditează operațiunile militare de răspuns la atacul cibernetic și provoacă proteste populare.

Ministrul german al apărării Ursula von der Leyen a declarat că exercițiul a fost foarte de interesant, mai ales c într-o astfel de situație adversarul este extrem de dificil de identificat, iar atacul este silențios și invizibil.

La exercițiu a luat parte ca observator și secretarul general al Alianței Nord Atlantice Jens Stoltenberg, care a spus că în ultimul an, atacurile cibernetice împotriva țărilor NATO au crescut cu 60 de procente.

În 2007, site-urile guvernamentale și particulare din Estonia au fost ținta unui masiv atac cibernetic, determinat de mutarea unui monument din perioada sovietică dintr-o piață a capitalei estoniene Tallin.

Concomitent au fost avut loc și proteste masive de stradă organizate de etnicii ruși din Estonia împotriva mutării monumentului sovietic.

Pe agenda reuninii miniștrilor apărării din țările comunitare se află și alte subiecte legate de apărarea comună și de situatia internațională după testele cu rachete ale Coreii de Nord.

XS
SM
MD
LG