Linkuri accesibilitate

Minoritatea română din Ucraina protestează împotriva reducerii drastice a învățământului în limba maternă


Parlamentul ucrainean, iulie 2017
Parlamentul ucrainean, iulie 2017

Reprezentanții minorității române din Ucraina au criticat noua Lege a educației adoptată marți de Parlamentul de la Kiev, deoarece aplicarea ei limitează practic învățământul în limba maternă a minorităților la clasele primare, relateză Agerpres, citând portalul BucPress din Cernăuți. Reprezentanți ai etnicilor românii din Ucraina au semnat un apel către președintele ucrainean Petro Poroșenko, în care solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulțumiri sociale și instabilitate în țară, conform publicației citate.

Noua Lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației. Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană. De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, precizează Agerpres.

Guvernul ungar a protestat deja înpotriva legii, prin secretarul de stat pentru comunitățile maghiare din afara țării, Janos Arpad Potapi, relatează agenția MTI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG