Linkuri accesibilitate

„Rusia se dovedește sursa cea mai mare de turbulențe și războaie la nivel global” (Iulian Chifu/Deschide.md)


Spicuri din presa zilei.

Distrugerea Armatei Naţionale a Republicii Moldova continuă cu paşi rapizi, a declarat expertul Rosian Vasiloi într-un comentariu pentru The Epoch Times România. Igor Dodon refuză participarea militarilor moldoveni la stagii de pregătire peste hotare, deşi bugetul naţional nu permite instruirea acestora în ţară, menționează Vasiloi. Şeful statului ar trebui să condamne aplicaţiile trupelor ruse din Transnistria, afirmă expertul.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Rusia pregătește destabilizarea Moldovei, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu în corespondența sa pentru Deutsche Welle. Autorul afirmă că există o confruntare deschisă între Președinție și Guvern la Chișinău, iar președintele pro-rus, Igor Dodon, a încercat să blocheze participarea militarilor moldoveni la un antrenament în Ucraina. Între timp, militarii ruși din Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) și cei din armata transnistreană se pregătesc de război, menționează Călugăreanu.

Partidul Democrat l-a preferat pe Igor Dodon Maiei Sandu, fiind conștient de vederile acestuia, a declarat politologul Vlad Țurcanu pentru radio Chișinău. În opinia lui, interesele politice ale Partidului Democrat și cele ale lui Igor Dodon transcend interesele naționale, iar în anumite puncte acestea chiar se intersectează. Această strategie pragmatică, îi va folosi Partidului Democrat în alegerile parlamentare de anul viitor, iar atâta vreme cât Igor Dodon mai este util, el va fi lăsat să-și facă mendrele, afirmă Țurcanu.

Ingerințele Rusiei lui Putin în zone de conflict unde amplifică și dirijează situația și actorii nemulțumiți spre război în detrimentul Statelor Unite și a Occidentului, din lipsă de capabilități proprii de a înfrunta SUA, fac din Moscova cel mai important actor statal ce utilizează metodele războiului hibrid la nivel internațional, scrie expertul de la București Iulian Chifu într-o analiză publicată pe Deschide.md: „Deși pretinde că luptă împotriva terorismului, Rusia se dovedește sursa cea mai mare de turbulențe și războaie la nivel global, sprijinind și amplificând conflictele altora, în dorința sa revizionistă de a redeveni mare putere și de a-și lua revanșa împotriva SUA și a Occidentului pentru pierderea Războiului Rece.”

Într-un editorial publicat de ziarul Timpul, jurnalistul Silviu Tănase scrie că dincolo de conflictul actual geopolitic între Moscova și Washington, este amuzant cum unii, dodoniști de profesie, acuză Statele Unite (sau orice alt stat prooccidental) că ar fi „fascist”, când victoria URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, fără implicarea SUA era imposibilă: „Puterea din R. Moldova este incapabilă să facă față valului de propagandă imperialistă generată de Moscova, pentru a-și motiva sau scuza politica externă.” Autorul afirmă că în condițiile în care Republica Moldova are resurse limitate în contracararea propagandei, exemplul cel mai indicat ar fi Ucraina sau Statele Baltice.

De ce Plahotniuc, Dodon, Şor şi Usatîi pompează milioane în acţiuni de caritate se explică într-o investigație semnată de jurnalistele Mariana Rață și Anastasia Nani, publicată pe portalul Anticoruptie.md. Dorinţa de a părea mai aproape de cetăţenii simpli, intenția de a evita controlul riguros al banilor partidelor, interdicțiile legale de sponsorizare din străinătate a activităților politice i-a determinat pe mai mulți politicieni moldoveni să-și deschidă, în ultimul timp, fundaţii sau asociații de caritate. Concluzille în urma investigației sunt că organizațiile de caritate ale politicienilor devin mai active în perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului: „Conducerea Comisiei Electorale Centrale recunoaşte că un astfel de fenomen există, dar aparent totul este legal, fapt negat de experţii din domeniu.”

XS
SM
MD
LG