Linkuri accesibilitate

Poliția spaniolă l-a ucis pe presupusul șofer al furgonetei ucigașe de la Barcelona 


Ministrul spaniol de interne Juan Ignacio Zoido arată presei fotografia presupusului terorist Younes Abouyaaqoub, Madrid 21 august 2017
Ministrul spaniol de interne Juan Ignacio Zoido arată presei fotografia presupusului terorist Younes Abouyaaqoub, Madrid 21 august 2017

Incidentul s-a petrecut la Subirats, la 50 km de Barcelona. Suspectul avea asupra lui o centură explozivă care s-a dovedit falsă.

Poliția din Spania a anunțat că suspectul principal al atacului cu furgoneta de la Barcelona, Younes Abouyaaqoub, a fost împușcat mortal.

Incidentul s-a petrecut la Subirats, la 50 km de Barcelona. Suspectul avea asupra lui o centură explozivă care s-a dovedit falsă.

Știrea a venit la câteva ore după ce poliția l-a numit oficial pe principalul suspect.

Ministrul de interne catalan Joaquim Forn a spus luni că „totul sugerează” că șoferul furgonetei intrată în mulțime la Barcelona este Younes Abouyaaqoub, un bărbat de 22 de ani născut în Maroc. Tot luni au fost publicate patru fotografii ale suspectului.

Căutarea șoferului care a ucis 13 oameni în atacul de săptămâna trecută de la Barcelona a fost extinsă luni în toată Europa.

Atacul de la 17 august de la Barcelona a fost pus în legătură cu altul, petrecut câteva ore mai târziu în stațiunea Cambrils, unde o femeie a fost ucisă de o mașină intrată în trecători, iar atacatorii au încercat să iasă din mașină ca să înjunghie oameni.

Bilanțul morților în atacurile din Catalonia a ajuns la 15, după ce i-a fost luni oficial adăugat un bărbat înjunghiat de șoferul furgonetei, care i-a furat mașina. Cadavrul bărbatului de 34 de ani, pe nume Pau Perez, a fost găsit vineri într-un Ford Focus la marginea Barcelonei.

Poliția spaniolă a spus că din 12 membri ai celulei teroriste care ar fi pus la cale atacurile numai unul mai este în libertate – probabil Abouyaaqoub. Patru din suspecți au fost arestați, iar cinci au fost împușcați mortal la Cambrils. Alții doi au fost uciși în explozia petrecută miercuri în orașul Alcanar, unde potrivit autorităților s-ar fi pus la cale atacurile. Poliția a mai spus că într-o locuință din Alcanar au fost găsite 120 de butelii de gaze.

Între timp, luni poliția a continuat ancheta în orașul Ripoll, de la poalele Pirineilor, unde au crescut sau au locuit câțiva dintre suspecți, inclusiv Abouyaaqoub.

A intrat în atenția poliției un imam de origine marocană, Abdelbaki Es Satty, despre care se crede că ar fi „radicalizat” mai mulți tineri din Ripoll.

Poliția a spus că Satty a făcut închisoare și s-a aflat o vreme în contact cu un suspect căutat pentru acte teroriste, dar el însuși nu a fost niciodată acuzat de terorism. Imamul nu este de găsit de marțea trecută. Sâmbătă poliția i-a percheziționat apartamentul, ridicând posibilitatea ca el să fi murit într-o explozie petrecută într-o locuință unde suspecții ar fi „fabricat” bombe din butelii de gaze. (MT)

XS
SM
MD
LG