Linkuri accesibilitate

De ce nu vrea Igor Dodon tichete de masă, deocamdată


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge și a întors la parlament legea tichetelor de masă adoptată la inițiativa spicherului democrat Andrian Candu, care prevede crearea unui sistem între stat, angajatori, angajați și restaurante, în care firmele pot beneficia de scutiri de impozite, dacă oferă angajaților tichete de prânz. Ce obiecții a avut șeful statului, aflăm de la Liliana Barbăroșie:

Preşedintele are trei observaţii la iniţiativa speakerului democrat.

Una, de natură fiscală, ar fi că legea se referă la norme pe care în mod normal le-ar putea reglementa doar codul fiscal. Se are în vedere scutirea de impozite pentru suma de care se vor procura tichetele de masă.

O altă obiecţie a preşedintelui se referă la confortul agenţilor economici care vor presta nemijlocit serviiile de alimentaţie:

„Unitățile de alimentație publică urmează să ofere consumatorului marfă în avans, iar costul acesteia este rambursat de către operator mult mai târziu, ceea ce creează riscul pereclitării activității agentului economic”, se spune în scrisoarea în care Igor Dodon îşi explică refuzul de a promulga legea.

Asta e şi singura aluzie din textul scrisorii la faptul că operatorul, adică firma care va gestiona procesul de emitere a tichetelor, va fi plasată din start în condiţii privilegiate, care contravin principiului concurenţei.

Președintele moldovean mai spune că tichetele de masă tipărite pe hârtie creează premise pentru evitarea evidenței fiscale, Dodon recomandînd legislativului să înlocuiască tichetele prin carduri, fie bancare, fie speciale, pentru alimentare.

Economiştii care au analizat în detalii propunerea fruntaşului democrat, lansată la începutului lui 2017 de an şi adoptată de legislativ într-una din ultimele şedinţe înainte de vacanţa de vară, spun că motivele invocate de şeful statului ar fi neserioase, poate cu o singură excepţie, cea de natură fiscală.

Experții susțin că dacă s-ar ajunge la reviziuirea legii, prioritară ar fi excluderea din lege a riscurilor ce ţin de o concurenţă nesănătoasă într-o economie de piaţă.

PODCAST: Cum funcționează în Cehia sistemul tichetelor de masă, pe care Andrian Candu vrea să-l introducă în Moldova.

Un studiu pe această temă al centrului Expert Grup sugera că propunerea speakerului democrat ar putea să creeze un nou sector anti-concurenţial pe piaţa moldovenească, adică iniţiativa pare să fi fost „croită” pentru un operator anume.

Alexandru Fală este autorul studiului de la Expert Grup:

„Trebuie să recunoaştem că adoptarea tichetelor de masă are anumite riscuri fiscale, pentru că angajatorul poate să recurgă la substituirea unei părţi din remunerare prin tichete de masă, deoarece ele au un regim de impozitare mai favorabil. Dar când noi citim legea şi vedem condiţii extrem de amănunţite pentru emiterea tichetelor, se creează impresia că se doreşte crearea barierelor pentru intrarea altor operatori pe piaţă. În mod ideal, ar trebui să fie, primul moment, posibilitatea angajatorului de a allege diferite instrumente de repartizare a acestor alocaţii, dacă doreşte să facă bucătărie la locul de muncă, bine, dacă doreşte să încheie un contract cu un restaurant, foarte bine, dacă doreşte tichete, la fel. Al doilea moment e că, dacă doreşti să rămână doar tichete de masă, trebuie să creezi condiţii ca să ai cît mai mulţi operatori pe piaţa tichetelor. Or, în condiţiile în care pui nişte reglementări foarte specifice şi foarte complexe, e clar că favorizezi practici anti-concurenţiale pe piaţă.”

Din perspectivă politică, gestul preşedintelui Dodon de a reîntoarce în parlament legea promovată cu maximă insistenţă de speakerul democrat ar putea să însemne, spun politologii, o încercare de a bloca o iniţiativă democrată care arată bine electoral, blocare la care Igor Dodon ar putea însă cu uşurinţă renunţa, adăugă aceiași politologi, în schimbul unei renunțării democraţilor pe o temă favorabilă socialiştilor în viitoarea campanie electorală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG