Linkuri accesibilitate

Banca centrală de la Tiraspol: devalorizarea rublei transnistrene a produs efecte pozitive asupra pieței valutare


Punct valutar la Tiraspol
Punct valutar la Tiraspol

Banca centrală de la Tiraspol a anunțat că devalorizarea rublei transnistrene ar fi produs efecte pozitive asupra pieței valutare și a economiei din autoproclamata republică nistreană. Potrivit unui comunicat al băncii, decizia din 17 iunie de a ridica prețul fixat al dolarului de la 11,3 ruble la 15 ruble a fost „inevitabilă”, în condițiile în care în prima jumătate a anului volumul producției industriale s-a redus cu aproape 10%, exporturile s-au prăbușit la cel mai de jos nivel din ultimii patru ani, iar deficitul bugetar a depășit 60%.

Drept urmare, se mai spune în comunicat, devalorizarea rublei transnistrene a stimulat exporturile și a avut ca efect echilibrarea balanței comerciale, masa monetară s-a redus, iar încasările valutare au crescut. Banca de la Tiraspol afirmă că, în prezent, reușește pe deplin să facă față cererii de valută din partea agenților economici și că valuta poate fi găsită și în vânzare la oficiile de schimb, nu doar la piața neagră.

Principala sursă de valută a regiunii transnistrene rămâne vânzarea de curent electric de la Centrala Cuciurgan către malul drept al Nistrului, dar Tiraspolul susține că redresarea crizei valutare cu care se confruntă din martie 2016 s-ar datora ultimelor intervenții ale Băncii centrale.

Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, acum un an, Centrala electrică de la Cuciurgan asigura între 50% și 70% din venituri în bugetul Transnistriei. Energia livrată pe malul drept constituia aproape 40% din totalul exporturilor transnistrene, iar vânzările de curent asigurau a treia parte din valuta ce intra în regiune.

În luna martie, Chișinăul renunțase la procurările de energie de la centrala din stânga Nistrului, care aparține companiei ruse „Inter RAO”, și încheiase, în urma unui concurs public, un contract cu compania ucraineană DTEK Holding. Însă în luna iunie Chișinăul a reziliat contractul cu firma din Ucraina, iar „Inter RAO” și-a recâștigat cota de 70% din totalul livrărilor de curent în Republica Moldova. Decizia Chișinăului a stârnit critici din partea Comunității Energetice Europene pentru că schimbarea furnizorului s-a făcut fără concurs public. Eventuala pierdere a contractului de livrare a energiei în Republica Moldova de către Centrala de la Cuciurgan era comparată de reprezentanți ai administrației din Tiraspol cu perspectiva unui colaps economic al regiunii transnistrene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG