Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor să înarmeze Ucraina pentru a combate în Donbas (VIDEO)


Arme defensive americane pentru Ucraina?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Arme defensive americane pentru Ucraina?

E vorba de armament defensiv, însă care ar fi foarte eficace împotriva tancurilor rusești.

Administrația SUA a decis să înarmeze Ucraina, în special cu rachete anti-tanc de tip Javelin, pentru a ajuta forțele Kievului să lupte cu succes împotriva separatiștilor din Donbas sprijiniți de Rusia.

După ce Congresul SUA și-a dat acordul, mai este nevoie doar de aprobarea formală a președintelui Donald Trump.

Trimisul special al lui Trump în Ucraina, Kurt Volker, va vizita de altfel foarte curând Moscova pentru a prezenta detaliile inițiativei.

E vorba de armament defensiv, însă care ar fi foarte eficace împotriva tancurilor rusești.

O majoritate uriașă a Congresului american și-a dat acordul, deși o minoritate, din ambele partide, s-a opus afkrmând că asta va duce la escaladarea conflictului.

Pentagonul, echivalentului ministerului apărării în SUA, a sprijinit însă planul, ca și Departamentul de Stat, echivalentul ministerului de externe.

Măsura vine după ce Putin a ordonat expulzarea din Rusia a mai bine de jumătate din personalul diplomatic american.

Nu este încă limpede dacă Ucraina va primi și sisteme de apărare anti-aeriană. Fostul președinte Barack Obama refuzase să aprobe inițiative similare, temându-se că asta ar putea duce la uciderea unor militari ruși și atunci într-adevăr la o escaladare directă a conflictului, care e dublat de prezența simultană a forțelor americane și ruse în Siria.

Până acum, întreaga strategie americană a căut să evite orice eventualitate a unui conflict militar direct cu Rusia. De altfel, în vremea președinției lui Obama, Donald Trump a exclus în mod explicit o asemenea eventualitate a înarmării Ucrainei de către SUA.

Nu există încă o dată precisă pentru o asemenea decizie finală, iar diplomați și experți americani și ruși încă se vor mai întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta o ipotetică soluționare a conflictului armat din estul Ucrainei care durează deja de mai bine de trei ani și care a făcut peste 10.000 de morți.

Este o evoluție care contravine cu totul atitudinii împăciuitoriste a lui Trump în timpul campaniei sale electorale, când a dat de înțeles că ar putea recunoaște anexarea Crimeei și că dorește relații de prietenie cu Rusia lui Putin. Temerile erau mari atunci că Trump ar putea împinge spre o slăbire a importanței Alianței Nord Atlantice - NATO, pe care o numise “învechită”, sau “depășită” (obsolete).

Kurt Volker, trimisul american, este de altfel un fost ambasador SUA la NATO, iar recent el a vizitat principalele țări europene din Alianță pentru a pregăti terenul în vederea unei asemenea înarmări a UCrainei de către SUA.

Până acum, principalele țări europene din NATO, Franța și Germania, au conduse negocierile cu Rusia și Ucraina, în cadrul așa-numitelor acorduri de la Minsk, din 2015, însă noua administrație americană a decis, spre deosebire de cea a lui Obama, să preia inițiativa.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG