Linkuri accesibilitate

România. Se rupe USR pe falia familiei?


Afiș electoral USR, România 2016
Afiș electoral USR, România 2016

Opoziția Uniunii Salvați România e lipsită de vlagă, iar pe termen lung acest partid tânăr pare lipsit de viziune.

Aproape jumătate dintre membrii celui mai tânăr partid parlamentar votează pentru familia tradițională.

Uniunea Salvați România (USR) este singura formațiune care a organizat un referendum intern pentru a-și decide poziția față de inițiativa de modificare a Constituției în așa fel încât în viitor familia să fie definită în legea fundamentală, ca uniunea dintre o femeie și un bărbat.

52% dintre membrii USR au votat împotriva acestei inițiative, așa că Uniunea Salvați România se va opune modificării Constituției și implicit păstrării modelului tradițional.

Celelalte formațiuni politice din Parlamentul României, cu excepția maghiarilor, susțin însă demersul Coaliției pentru Familie, care a strâns peste trei milioane de semnături din toată țară în așa fel încât legislativul să poată iniția un referendum de modificare a Constituției.

Miza referendumului este interzicerea pe termen lung a căsătoriilor între persoanele de același sex.

Uniunea Salvați România, care s-a definit acum un an ca un partid antisistem, nu are o ideologie, ci doar câteva idei comune. Mulți dintre votanții formațiunii au fost luați prin surprindere de diviziunile create în interiorul USR în primele șase luni după alegerile parlametnare.

În plus, neașteptata luptă internă pe axa progresism-conservatorism, pornind de la tema familiei sporește scepticismul celor care au abandonat partidele de dreapta și au mers pe mâna USR.

Acum două luni și jumătate, liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan și-a dat demisia după ce partidul a luat decizia să se poționeze în chestiunea definirii familiei prin Constituție.

La începutul lunii iunie Nicușor Dan declara că e gata să se întoarcă dacă partidul creat de el va rămâne neutru față de această dispută. Din punctul lui de vedere acest subiect va diviza partidul.

„Nu mă întorc într-un partid care se poziţionează în mod oficial altfel decât am vorbit în campania electorală”, a spus fostul lider al USR după aflarea rezultatelor referendumului intern online, care a avut loc de miercuri până duminică la miezul nopții, și la care au luat parte 1.453 de persoane, adică 78% dintre membrii partidului.

„A fost un referendum cu un scor strâns, ceea ce dovedeşte încă o dată că discuţia asta nu trebuia să aibă loc acum”, a subliniat Nicușor Dan.

De altfel, divizarea are deja loc atât printre membri partidului, cât și în electoratul USR.

Acest partid care a reușit să intre în parlament la scrutinul din decembrie cu un scor de 9% era considerat reformator, cu o orientare liberală, chiar dacă nu avea o platformă prea clară.

Surse din interior spun că susținătorii familiei tradiționale sunt mult mai puțini decât cei care au votat pentru acest model și că mulți dintre ei au făcut-o pentru a-l determina pe Nicușor Dan să se întoarcă în partid.

Mai mult, dl. Dan s-ar fi folosit de resursele și de logistica USR pentru a-și susține campania pro-familie, împotriva colegilor săi cu vederi mai largi.

În USR sunt deja mai multe paltforme definite ideologic: liberalii, socialiștii progresiști și conservatorii.

În chestiunea familiei, liberalii și socialiștii au fost în aceeași barcă, dar dacă se vor ivi teme economice majore e posibil ca alianța să se facă între liberali și conservatori.

Dar acest model al partidului format din mai multe orchestre, care-și cântă fiecare propria partitură nu poate rezista nici măcar pe termen mediu, cu toate că în România există o formațiune similară.

Este vorba despre UDMR, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, care la rândul ei are platforme diverse de la stânga la dreapta dură.

UDMR are însă un liant puternic: naționalitatea maghiară.

Facțiunile din USR în schimb nu au nimic în comun, în afara listei pe care au fost aleși parlamentarii formațiunii și consilierii ei locali.

Cristian Ghinea, liderul platformei liberale crede că prin rezultatul referendumului „membrii USR au pus interesele de modernizare a societății românești și ale propriilor alegători deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj”.

Eventuala fărâmițare a unui partid care promitea să schimbe felul de a face politică în România îi va descuraja oarecum pe cei care au votat anti-sistem să mai fie activi.

Proiectele USR de până acum au fost modeste, opoziția Uniunii Salvați România e lipsită de vlagă, iar pe termen lung acest partid tânăr pare lipsit de viziune, afundat în lupte de orgolii mărunte și divizat pe falii inconsistente.

XS
SM
MD
LG