Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Sistemul electoral mixt „nu va fi anulat și va fi aplicat pentru alegerile parlamentare din 2018”


Marian Lupu alături de Vlad Plahotniuc
Marian Lupu alături de Vlad Plahotniuc

Partidul Democrat nu va renunța la sistemul electoral mixt pentru alegerile generale din 2018, a declarat liderul fracțiunii PDM, Marian Lupu, respingând astfel speculații că noul sistem electoral al putea fi aplicat de-abia în 2022: „...noi vorbim concret despre un sistem aprobat, care nu va fi anulat și care va fi aplicat pentru alegerile parlamentare din 2018”.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Marian Lupu a mai respins posibilitatea ca R.Moldova să piardă totuși ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană pentru că nu se renunță la schimbarea sistemului electoral: „Noi nu avem asemenea semnale din partea factorilor de decizie – inițiatorii, Comisia Europeană, Consiliul European. În ultimă instanță, este Parlamentul European, care a ratificat acest ajutor financiar. Ei știu foarte bine că, potrivit documentelor statutare ale Uniunii Europene, tot ce ține de sistemul electoral este dreptul suveran al țării”.

Marian Lupu a respins categoric și idee unei coaliții cu Partidul Socialiștilor după alegerile de anul viitor, deși a recunoscut că este puțin probabil ca un partid să poată face singur guvernul. „Eu categoric nu pot să admit o asemenea coaliție și nu doar eu n-o admit, n-o admite partidul, n-o admit colegii mei” a declarat Marian Lupu în interviul cu Europa Liberă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG