Linkuri accesibilitate

Procurorul american Robert Mueller ar fi cerut convocarea unui mare juriu, etapă în declanșarea unui caz penal în ancheta implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016


Robert Mueller

Presa americana informează că Robert Mueller, procurorul special care conduce ancheta în legatură cu relațiile dintre apropiați ai președintelui Donald Trump și oficialități ruse în perioada alegerilor prezidențiale de anul trecut, a cerut convocarea unui mare juriu, ceea ce ar reprezenta primul pas către un caz penal. Cotidianul Wall Street Journal citează doua persoane apropiate investigației si care au afirmat că acest mare juriu lucreaza deja „de cîteva săptămîni”. Agenția Reuters scrie, citind alte surse, că ar fi fost deja emise citații în legatură cu întilnirea care a avut loc între Donald Trump junior și un avocat rus, iar televiziunea CNN a relatat că investigația se concentrează pe posibile infracțiuni financiare.

Un mare juriu se convoacă atunci cînd trebuie luată o decizie în legatură cu posibilitatea deschiderii unei investigații penale și el funcționează în secret. Un consiler al președintelui Donald Trump a declarat că nu are cunoștiință de existența unui mare juriu – care ar trebui să fie secretă – dar Casa Albă este hotarită să colaboreze cu ancheta procurorului special. Un purtator de cuvînt al domnului Robert Mueller nu a vrut sa comenteze pentru Wall Street Journal în nici un fel informația. Președintele Donald Trump, aflat în Virginia de Vest a spus că speră că investigația condusă de Robert Mueller să aibă un rezultat „cu adevărat cinstit” și că victoria sa în alegerile prezidențiale de anul trecut nu s-a datorat Rusiei, ci dorinței electoratului. Trump a repetat, citat de agenția AP că „Întreaga poveste rusească este o făcătură” menită să justifice înfringerea candidatei democraților Hillary Clinton. Si Moscova neagă că s-ar fi amestecat în campania electorală americană.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG