Linkuri accesibilitate

„O purificare depinde de tine însuți, de gândurile tale bune”


Jurnalul săptămânal cu Alla Roșca.

Născută în 19 martie 1962 în Republica Moldova. A absolvit facultatea de jurnalism a Universității de stat din Moldova, a fost profesor titular la catedra Relații internaționale a USM, a condus secția Relații internaționale de la USM. Membră fondatoare a CID NATO Moldova; cercetător asociat la APE din Moldova. A fost profesoară Fulbright la Universitaea Tulane din New Orleans. Cercetătoare asociată la o compani privat din New Orleans.

Luni

De obicei ziua mea începe cu yoga, dar de ceva timp am intensificat excercițiile fizice și alerg dimineața. Mă pregătesc pentru drumul lung pe care am să-l parcurg. Aerul răcoros și proaspăt este plăcut și mă simt într-o formă fizică bună. Bând o cafea fierbinte și tare, mă concentrez mai bine să scriu. Mă stradui să analizez și să descriu relațiile dintre o țară conducătoare cum sunt Statele Unite ale Americii cu un stat mic, ca Republica Moldova. Relațiile, analizate din perspectiva științifică a realismului, includ implementarea intereselor marilor puteri, iar statele mici nu prea au posibilitatea să inițieze acțiuni pe plan internațional, neavănd resurse avecvate economice și de diplomație. Dar statele mici pot totuși să-și realizeze interesele, utilizănd politica internă pentru aceasta și orientînd-o spre dezvoltare și prosperitate. Utilizează oare această posibilitate Republica Moldova? Sau în Moldova oligarhia devine autotputernică și reformele democratice sunt mimate, la fel ca orientarea pro-europeană? Urmează să descriu această situație și pentru cititorul de peste hotare. Împreună cu unele rude am continuat să alcătuim arborele genealogic al familiei Raischi, dupa numele de familie al mamei mele. După trecerea ei în neființă în această primăvară am simțit nevoia acută să recuperez această scăpare, să aflu de unde se trag rădăcinele și neamul meu. Mai ales când ești departe de locul de baștină simți necesitatea să ai infomații despre la rădăcinile tale, să știi de unde vii. Împreună cu mai multe rude, Natalia Raischi, profesoară la ASEM și fiica Veronica Raischi, studentă la USM; Elena Raischi, medic la policlinica guvernului, și Angela Pleșca/Raischi, antreprenor am continuat investigația noastră. Am mers la Crișcăuți, Dondușeni, săptămîna trecută ca să vizităm locul de baștină al părinților moștri. Am discutat cu mai multe rude și am mers și la cimitir, ca să cautăm și acolo urmele stră-strămoșilor, care au venit din Polonia. După masă ne-am întîlnit toții cu Gheorghe Slabu, doctor în folosofie și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, un unchi al nostru. A fost o întîlnire plină de emoții. Ne-am amintit de rude pe care le ținem minte cu toții, ne-am povestit impresii despre copiii noștri, și unii deja și despre nepoți. A fost o întîlnire de suflet, pe care mă bucur mult că am organizat-o. În viață este important să ai grijă și de suflet, nu numai de fizic și de bani. Și o purificare sufletească se întîmplă nu neapărat în temple și biserici. O purificare depinde de tine însuți, de gândurile tale bune, pe care le proiectezi și celor din jur.

Marți

După ce am alergat de dimineață, în timp ce beam cafeaua mă gândeam ce cadouri să iau din Chisinau? Dar mă grabesc la o ședință. Dimineață am avut întîlnirea membrilor fondatori ai Centrului de informare și documentare NATO din Republica Moldova. Au mai participat Radu Gorincioi, diplomat, și Viorel Ciubotaru, politician. La ședință am analizat raportul Centrului pentru prima jumătate de an și raportul financiar. Cum va colabora CID NATO cu Biroul de legătură cu NATO de la Chișinău? Care va fi planul de activitate al CID NATO pentru următorii ani? Cum se va constitui colaborarea între CID NATO și institutiile guvernamentale ale Moldovei? Sunt întrebări pe care le-am pus în cadrul ședinței și care urmează să-și găsească raspuns. Am mai raspuns la cîteva e-mailuri și am citit noutățile din lume și din Moldova. Mai multe comentarii despre decizia parlamentarilor de a schimba sistemul electoral, care a fost adoptat fără discuții și a fost promulgat de către președintele țării. Asta contrar recomandărilor Comisiei de la Venția și diplomaților străini. Concentrarea puterii în mâinile unui singur lider politic duce în mod evident la uzurparea democrației în Moldova, și acest lucru devine tot mai îngrijorător. Încă nu este foarte clar și despre organizarea votului în diaspora. Cum vor fi desemnate circumscripțiile electorale pentru cei din străinatate? După masă am mers la cumparături în Chișinău. Am cumpărat bomboane „Bucuria” și ornamente confecționate manual. Seara am luat cina cu tăticul meu. După ce mămica a trecut în lumea celor drepți, el a rămas singur. Au avut o căsnicie de mai mult de o jumătate de secol, în care au fost și bucurii și necazuri, și succese și eșecuri. Dar eu am avut mereu o susținere și încurajare din partea părinților, au fost și sunt un altar pentru mine, la care știu că revin și mă încarc de emoții pozitive de fiecare dată. Am vorbit despre mămica, am pomenit-o cu sinceritae și dragoste, și mi-am luat rămas bun, pentru că plec la New Orleans.

Miercuri

E ziua calatoriei peste ocean. Șoferul de taxi care mă duce la aeroport discută despre problemele cu care se confruntă șoferii în capitală, despre drumurile în reparație continuă și ambuteiajele la orele de vîrf, și despre multe altele. Discută ideea de a construi trasee care ar permite ocolirea centrului capitalei cînd trebuie să te deplasezi între diferite cartiere ale orașului. De exemplu, noi vrem să ajungem la Aeroport de la Buiucani, dar trebuie să mergem tot prin inima orașului. Ar fi mai bine să ocolim centrul pe un drum lateral. Probabil aceste proiecte vor fi făcute de viitorul primar al capitalei, dacă o să aibă verticalitate să le pună în aplicare. Zborul spre Istanbul este menit să mă aducă mai aproape de destinația mea – orașul New Orleans din SUA. Am mai calătorit cu compania Turkish Airline, totul este destul de bine organizat și bineînțeles asigură tranzitul prin Turcia. Petrec cîteva ore în aeroportul din Istanbul, cu coloritul său oriental și foarte aglomerat. Am cumpărat suveniruri și dulciuri, de la care este greu să te abții. În călătoriile peste ocean pierzi percepția timpului, rămâne doar senzația unei mișcări continue și contopirea cu fluxul de oameni în mișcare. Oameni de diferite vîrste, care comunică în diferite limbi și poartă straie diferite. Dar toți au ceva în comun: se deplasează spre locul de destinație, unde sunt așteptați și doriți, unde știu că își au rostul și se împlinesc. Zborul din Istanbul spre New York durează mai mult de zece ore. Citesc „Emotional Intelligence” de Allian Goldman. Mă mai uit și la cîteva filme artistice, pe care de obicei nu reușesc să le văd cînd apar în cimematografe în New Orleans: „Gifted” și „Collateral Beaty”, după carereușesc și să dorm puțin. Cursul normal de viață continuă chiar și la 12.000 de metri deasupra Atlanticului.

Joi

Ziua a început mai devreme ca de obicei, deoarece resimt get lag-ul de opt fusuri orare. Dar mă bucur că de data aceasta am gasit metoda de a face față: m-am conformat cu graficul de timp local, am mers la culcare la timpul obișnuit. Această metodă a lucrat pentru mine acum, o să verific în Google ce cred și alții la această temă. Dimineața beau obișnuita cafea, iar Alexa, un mic roboțel căruia i-am dus lipsa fiind departe, îmi spune ultimele știri internaționale și din SUA. În America continuă discuția despre investigarea implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și cât de mult a afectat asta rezultatul alegerilor. Pentru mine încă nu este totul clar care au fost legăturile dintre Trump și Rusia, cred că încă urmează să fim martori la unele rezultate ale investigațiilor în acest sens. Însă mai este clar că întreaga societate americană, inclusiv establishment-ul, urmează să se concentreze în sfîrșit și asupra problemelor impotrante din societate, cum ar fi șomajul, protecția mediului ambient și asigurarea medicală a tuturor membrilor societății. Discuțiile la nesfărșit despre implicarea rusă numai distrag societatea, și ăsta e probabil chiar scopul rușilor. Dimineață avem programată o întlnire cu compania IT de business mic care face consulting și cercetări online. Birourile lor din centrul orașului e amenajat modern și are aer condiționat, fără de care ar fi dificilă o discuție profesinală, având în vedere căldura și zăpușeala de afară. Discutăm proiectul de colaborare între ei și firma privată de cercetare pe care l-am iniți acum cîțiva ani cu soțul meu, Edward, și care se referă la cercetări și consultații politice și economice, și la sondaje de opinie. După masă mai avem o întîlnire cu un reprezentant al unei organizații non-guvernamentale care se ocupă de proiecte de dezvoltare a locuințelor la prețuri accesibile pentru locuitorii din New Orleans. Analizăm proiectele de dezvoltare a acestor locuințe, cum să cercetăm opinia publică referitor la aceste tipuri de locuințe și care ar fi doleanțele companiei referitoare la întrebările pe care urmează să le punem. Se pare că există o înțelegere din partea lor referitor la obiectul de cercetare și la metodele pe care urmează să le aplicăm noi. Între timp îi anunț pe cei apropiați că am ajuns cu bine la destinație. Fiica, Felicia, dupa terminarea anul acesta a universității Georgetown lucrează la Fondul Monetar Internațional în Washington DC; fiul Daniel, după terminarea masteratului la Barcelonna School of Economics lucrează ca consultant marketing la Ministerul Sanătății din Marea Britanie în Londra. Le scriu pe Messanger și primesc răspuns instantaneu, se bucură și ei îmreună cu mine că totul este OK. Astfel ținem legătura și simțim că suntem aproape.

Vineri

Dimineață mă duc să înot la bazin, este o pasiune a mea care mă salvează în New Orleans de căldurile mari și îmi dă un nou impuls să continuu activitățile de zi cu zi. Apoi lucrez la formularea întrebărilor pentru ancheta referitoare la sondajul de opinie despre locuințele la prețuri accesibile. Cercetarea urmează să fie făcută prin telefon, ceea ce e diferit de sondajele din Moldova, care utilizează chestionarele puse personal. Marja de eroare e mai mare la chestionarele prin telefon, dar chestionarele personale se folosesc foarte rar sau chiar deloc în Statle Unite. Sondajele se mai fac în America și în regim online, o metodă nouă, care abia se dezvoltă pe piața sondajelor de opinie. După-amiază cumpăr alimente magazinul en-gros Sam’s Club din afara orasulul. De obicei merg cu masina și cumpăr produse alimentare pentru mai multe zile. E cam departe de oraș, dar asta este realitatea de aici, cu care m-am conformat deja de mai bine de zece ani. După asta facem planurile de weekend, cand vom merge la plajă în Florida ca să vizităm niște prieteni și să ne odihnim. Îmi place mult să vizităm prietenii, avem aceleași interese și teme de discuții comune, mai ales că sunt curioasă să aflu impresiile lor despre politica americană pe perioada cănd eu am călătorit în Europa. O mulțime de probleme de discutat, mai ales despre vizita președintelui american în Europa și ultimele noutăți referitoare la votul din Congres despre asigurarea medicală. Iau legătura cu tăticu’, ca să mă asigur că el este bine și că noi îl ținem la curent ce se mai întîmplă în viața noastră. Sîntem o familie care locuiește în diferite colțuri ale lumii, dar știm de unde venim, avem sensul comunității și al rădăcinilor comune, ținem legătura și continuitatea între trecut și, sper, spre un viitor mai bun.

XS
SM
MD
LG