Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


De ce e neconstituțional referendumul lui Igor Dodon, și ce caută el la Bender.

Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu analistul politic Victor Ciobanu și comentatorul Petru Bogatu:

În săptămâna ce s-a scurs presa de la Chișinău a dezbătut intens intenția președintelui Dodon de a conferi distincții de stat pacificatorilor ruşi, moldoveni şi eventual celor transnistreni.

Totuși, confruntat cu un val de critici dure, șeful statului a renunțat la idee și a decorat foști și actuali reprezentanți ai Chișinăului în Comisia Unificată de Control, care asigură ordinea în zona de securitate.

Igor Dodon nu a abandonat însă ideea de a participa la manifestațiile de la Bender de mâine, când se împlinesc 25 de ani de la instituirea operațiunii de pacificare, acțiuni despre care diplomația de la Chișinău a spus că pot prejudicia relațiile moldo-ruse.

Comentatorul politic Victor Ciobanu crede că disputa dintre președinție și majoritatea parlamentară pe acest subiect este artificială, pentru a le aduce câștig electoral ambelor părți:

„Asistăm la acest circ regizat dintre socialiști și democrați în care Dodon face tot felul de gesturi nesăbuite, ăștia reacționează foarte prompt cu tot felul de declarații cu efect zero gen retragerea armatei ruse. Este, după mine, un spectacol care iarăși trebuie să ne aducă în fața unei false alegeri, între pro ruși și pro europeni. Dodon tot timpul a jucat cartea rusească, în toate alegerile cu portretul lui Putin în spate. Iarăși, cu scop electoral, se contează pe votul masiv al transnistrenilor. Și acum el iarăși vine cu aceste gesturi, cartea rusească, Transnistria face parte din acest arsenal.”

Victor Ciobanu remarcă și noile reacții critice din partea oficialilor europeni la votarea de către democraţi şi socialişti a reformei electorale. Comentatorul crede că în această conjunctură democrații apelează intenționat la ,,sperietoarea rusească”:

„Iată că acum, când pericolul este mare de sistare a finanțărilor, și din partea Uniunii Europene, dar mă tem că și din partea FMI-ului, în toamnă vom vedea, Plahotniuc încearcă iarăși să vândă această poveste deja expirată și cu miros urât, cu rușii, cu tancurile, cu Rogozin, cu Transnistria. Iată el se postează în aceeași poziție de apărător al așa-zisului parcurs pro european, peste că aceasta în nici un caz nu este parcurs pro european, este o conservare a situației unui stat capturat, stat oligarhic, cu interese meschine în care fiecare își are rolul lui, inclusiv Dodon își are partea lui de turtă.”

Tot în această săptămână, magistrații de la Curtea Constituțională au constat că președintele Igor Dodon nu are competențe pentru a convoca un plebiscit pentru sporirea împuternicirilor şefului statului, reducerea numărului de deputaţi, anularea „legii miliardului” şi studierea în şcoli a „Istoriei Moldovei”. În opinia comentatorului politic Petru Bogatu, această decizie era una previzibilă, măcar și din considerentul numărului mare de întrebări și a diversității acestora:

„Erau prea multe lucruri care nu doar din punct de vedere constituțional, juridic, dar din punctul de vedere al experienței democratice europene ridicau foarte multe semne de întrebare, de aceea pe mine nu m-a mirat decizia magistraților. [...] „Miza cu siguranță a fost de natură electorală, politică, pentru că întrebările, așa cum au fost formulate, erau speculative. De exemplu istoria Moldovei, sigur că putea fi pe placul unei părți a electoratului lui Igor Dodon. În ceea ce privește numărul de deputați, de asemenea. Erau demagogice toate aceste întrebări. Desigur că Dodon va încerca să se victimizeze, am urmărit cu toții și comentariile lui care mi s-au părut foarte periculoase din acel punct de vedere că atestă o desconsiderare, o lipsă de respect a legislației și a Constituției.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG