Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: publicația online MoldNova.eu


Invitata de astăzi este Doina Stimpovschi

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct

„Președintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de a iniția modificarea Constituției, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care în prezent este membru al Comisiei de la Veneția. Tănase a mai menționat într-un interviu pentru moldNova.eu faptul că Republica Moldova este un caz singular pe mapamond, unde anumiți lideri ai statului urăsc declarația de independență a țării pe care o conduc. Acesta a mai accentuat că experimentul social de creare a unei națiuni moldovenești diferite cultural și istoric de cea românească, similar celui de creare a „omului nou”, a eșuat încă în perioada sovietică și nu-și are rostul în prezent.

Tot pe moldNova.eu găsiți un articol despre taxele ascunse pe care le stabilesc universitățile din Republica Moldova. Pe lângă valoarea contractului care variază între 4.000 și 30.000 de lei, în funcție de facultate, viitorii studenți vor afla pe parcursul anului că trebuie să plătească și alte taxe despre care cel mai probabil nu cunosc în momentul admiterii. Astfel, în funcție de regulamentele interne ale universităților, tinerii trebuie să plătească pentru absențe, carnetul de student, taxa pentru reparații sau pentru examenele pe care le-au ratat. Am aflat că la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” studenții străini achită câte 10 euro pentru o absență sau 50 de euro pentru reexaminarea examenelor dintr-o sesiune, în timp ce studenții moldoveni nu sunt obligați să plătească aceste taxe.

Într-un alt articol explicăm cum relațiile dintre România și autonomia Găgăuzia din Republica Moldova au devenit mai strânse în ciuda discursului antiromânesc al bașcanului. Trei primari ai celor mai importante orașe din regiune - Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești - au efectuat recent o vizită oficială în orașul Slănic Moldova din România, înfrățindu-se totodată cu trei localități de peste Prut. Reprezentanții localităților din Găgăuzia au atras atenția asupra faptului că autonomia are un potențial uriaș, remarcând de asemenea faptul că regiunea este una atractivă pentru turiști, deoarece este bogată în obiceiuri și tradiții etno-culturale.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, este cel mai iubit dintre diplomații acreditați în Republica Moldova de către președintele socialist Igor Dodon. Oficialul rus a fost unicul care a fost invitat la Președinție de către Dodon de mai mult de zece ori în cele 7 luni de când se află în funcție. Curios este faptul că Dodon se întreține cu Muhametșin de cele mai multe ori înainte sau după principalele evenimente la care participă șeful statului. Așa s-a întâmplat chiar azi, când Dodon a discutat cu Muhametșin despre vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău. În total, aceștia s-au văzut de 15 ori, față de șapte întâlniri cu ambasadorul turc sau alte șapte cu șeful Delegației UE, Pirkka Tapiola. Mai multe despre cum agenda lui Igor Dodon se scrie de fapt la Ambasada Rusiei, dar și alte subiecte găsiți pe moldNova.eu.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG