Linkuri accesibilitate

România a închis spațiul aerian pentru avionul de linie în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin


Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin

România a închis spațiul aerian pentru avionul de linie în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, au confirmat pentru televiziunea Digi24 de la București surse din ministerul român de externe.

Potrivit Publika TV, informația a fost confirmată și de poliția de frontieră din Republica Moldova. Se pare că avionul în care se afla Rogozin ar fi aterizat în cele din umră la Minsk, pentru a se alimenta.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, citat de agenția TASS, a declarat: „Am fost anunţați că autorităţile din România nu au permis avionulului în care se afla Dmitri Rogozin să zboare în Moldova”.

Vicepremierul Rogozin urma să participe sâmbătă, alături de președintele Igor Dodon, la ceremoniile din regiunea transnistreană dedicate marcării a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Refuzul României este în concordanță cu măsurile luate de Uniunea Europeană în urmă cu trei ani. În mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni a Uniunii Europene care viza o serie de oficialități ruse, ca reacție la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se număra şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian al ţărilor membre.

În 2016, România i-a permis lui Dmitri Rogozin să intre în spațiul său aerian, la întoarcerea de la Chișinău spre Moscova, pe motiv că folosea „o cursă comercială” de pasageri care nu ar fi lovită de sancțiunile europene. În 2014, după impunerea sancțiunilor, România a oscilat: i-a permis lui Rogozin și delegației oficiale care-l însoțea să zboare spre Chișinău, dar i-a refuzat același drept la întoarcere, invocând faptul că avionul oficial era însoțit de unul militar. Rogozin s-a întors atunci cu o cursă normală de pasageri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG